Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Το Κατάρ ανακοινώνει την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η οποία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στις 7 το πρωί, ενώ 13 ισραηλινοί όμηροι θα απελευθερωθούν στις 4 το απόγευμα.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί σε ισχύ την Παρασκευή στις 7 το πρωί, και 13 όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι στις 4 το απόγευμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Χαμάς έχει πλέον δώσει προτεραιότητα στον κατάλογο των ομήρων που θα απελευθερωθούν. Η κατάπαυση του πυρός πρόκειται να διαρκέσει για τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων 50 ισραηλινοί όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν, και ο εκπρόσωπος του Κατάρ πρόσθεσε ότι με την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, η ανθρωπιστική βοήθεια θα αρχίσει να εισέρχεται στη λωρίδα.

Η αρχική ικανοποίηση για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ δίνει τη θέση της στην ανησυχία για το κατά πόσο αυτή θα υλοποιηθεί.

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές.

Δεν θα υπάρξει «παύση» των μαχών σήμερα, είπε πηγή στην ισραηλινή κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα», πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει «πριν από την Παρασκευή», τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Αν και η Χαμάς έχει δηλώσει ότι η κατάπαυση του πυρός θα ξεκινήσει σήμερα Πέμπτη στις 10πμ, το Ισραήλ δεν το έχει επιβεβαιώσει ενώ τοποθετεί την απελευθέρωση ομήρων την Παρασκευή.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών και «παύση» των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους 50 ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 Παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας θα σταματήσει να συντονίζεται με τον ΠΟΥ για τις εκκενώσεις νοσοκομείων


Ο εκπρόσωπος Ashraf al-Qudra δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας της Γάζας αποφάσισε να σταματήσει τον συντονισμό με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εκκένωση τραυματιών και ιατρικού προσωπικού.

Τα σχόλιά του έρχονται μετά τη σύλληψη του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα και άλλων γιατρών.

Ο Al-Qudra δήλωσε ότι το Ισραήλ και ο ΟΗΕ φέρουν την ευθύνη για τη σύλληψη του ιατρικού προσωπικού, προσθέτοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αντιμετώπισαν βίαια το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Δεχτήκαμε τη μεγαλύτερη επίθεση από τον Λίβανο, λέει το Ισραήλ

Το Ισραήλ δήλωσε ότι δέχθηκε την πιο σημαντική επίθεση από τον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, περίπου 50 βλήματα εκτοξεύτηκαν στις πόλεις της Άνω Γαλιλαίας στο βόρειο Ισραήλ.

Αεροπορικές σειρήνες ήχησαν σε πόλεις κοντά στα λιβανέζικα σύνορα, ενώ σπίτια χτυπήθηκαν στην περιοχή Μανάρα χωρίς να υπάρξουν θύματα.

Η λιβανέζικη ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι είχε βάλει στο στόχαστρο δύο συγκεντρώσεις πεζικού ισραηλινών στρατιωτών στις περιοχές Dhayra και Jal al-Alam.

Πρόσθεσαν ότι στόχος ήταν επίσης η ισραηλινή στρατιωτική βάση Ein Zeitim στην πόλη Safed.

Νέες αναφορές από ισραηλινές πηγές για τη συμφωνία

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στο Ισραήλ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχουν «ελπίδες» ότι το πλαίσιο για μια συμφωνία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ θα ξεκινήσει αύριο.

«Αυτή είναι μια αλλαγή στη γλώσσα, η οποία υποδηλώνει ότι το χρονοδιάγραμμα μπορεί να είναι λιγότερο βέβαιο», αναφέρει η δημοσιογράφος και προσθέτει:

«Αλλά αυτή είναι μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, και το Κατάρ – ο βασικός μεσολαβητής – δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες. (Η συμφωνία περιλαμβάνει την παύση των μαχών, την απελευθέρωση ορισμένων ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την απελευθέρωση ορισμένων παλαιστίνιων κρατουμένων από το Ισραήλ).

«Ίσως οι καθυστερήσεις στη συγκέντρωση των ομήρων στη Γάζα να επιβραδύνουν τα πράγματα, αλλά αυτό είναι αβέβαιο», καταλήγει.

Καθυστέρηση εκεχειρίας λόγω «λεπτομερειών», λέει Παλαιστίνιος αξιωματούχος

Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη ότι η καθυστέρηση στην εφαρμογή της εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χαμάς οφείλεται σε λεπτομέρειες της «τελευταίας στιγμής» σχετικά με το ποιοι όμηροι θα απελευθερωθούν και πώς.

Η εκεχειρία, που ευρέως αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, αλλά καθυστέρησε τη νύχτα, αναβλήθηκε λόγω «των ονομάτων των Ισραηλινών ομήρων και των τρόπων απελευθέρωσής τους», είπε ο αξιωματούχος, ο οποίος έχει γνώση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης αλλά ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος.

Οι λίστες αυτών που θα απελευθερωθούν είχαν ανταλλαγεί και από τις δύο πλευρές, πρόσθεσε. Ερωτήματα εγείρονται επίσης σχετικά με την πρόσβαση του Ερυθρού Σταυρού στους ομήρους πριν απελευθερωθούν στην Αίγυπτο, είπε, και εάν ο Ερυθρός Σταυρός θα έχει πρόσβαση σε όσους παρέμειναν.

Κατάρ: Σε λίγες ώρες θα ανακοινωθεί ο χρόνος έναρξης της κατάπαυσης του πυρός

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid bin Mohammed Al Ansari, δήλωσε ότι η ανακοίνωση για την έναρξη της εκεχειρίας θα μπορούσε να έρθει τις επόμενες ώρες. Το Κατάρ έχει μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία.

Τουλάχιστον 15 νεκροί στη Χαν Γιουνίς


Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί ακόμα τραυματίστηκαν σε μια σειρά ισραηλινών επιδρομών που είχαν ως στόχο κατοικημένα σπίτια στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε ανταποκριτής του Al Jazeera.

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ πολλοί είναι οι αγνοούμενοι, σε ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο πέντε κατοικίες ανατολικά της Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Ο ανταποκριτής ανέφερε επίσης ότι υπήρξαν αρκετοί νεκροί και τραυματίες σε ισραηλινές επιδρομές που είχαν στόχο δύο σπίτια και ένα διαμέρισμα στην Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Γάζα.

Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη λέει το Ισραήλ

Ο Tzachi Hanegbi,επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ λέει ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός την Πέμπτη.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν, προς το παρόν, ότι η καθυστέρηση οφείλεται στη Χαμάς. Υπάρχουν επίσημες πηγές στο γραφείο του πρωθυπουργού, σύμφωνα με τις οποίες ο κατάλογος των απαχθέντων δεν έχει παραδοθεί από τη Χαμάς ενώ αναφέρουν ακόμα ότι η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί.

Η Χαμάς δεν έχει αντιδράσει προς το παρόν σε αυτές τις δηλώσεις.

Οι συγγενείς των αιχμαλώτων λένε ότι δεν έχουν ενημερωθεί για αυτή την καθυστέρηση και το άκουσαν από τα μέσα ενημέρωσης.

«Ορισμένες οικογένειες αισθάνονται ότι η κυβέρνηση κάνει την ομίχλη του πολέμου ακόμη πιο αδιαπέραστη από ό,τι χρειάζεται», αναφέρει ο Rory Challands από το Al Jazeera.

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσει η μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας προς Γάζα

Ο Λευκός Οίκος ελπίζει πως αρκετές εκατοντάδες ακόμη φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό και φάρμακα θα φθάσουν στη Γάζα μέσα στις επόμενες ημέρες, μεσούσης της σύγκρουσης με το Ισραήλ, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα στο Κάιρο, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος 'Αμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο οποίο ο Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Σίσι για τον ρόλο της Αιγύπτου στην κοινή διαμεσολάβηση για την επίτευξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες μετά τους βομβαρδισμούς στη βόρεια Γάζα

Υπάρχουν πολλές αναφορές για θανάτους και τραυματίες μετά τα πλήγματα των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή Abu Iskander στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Το Abu Iskander, το οποίο βρίσκεται ακριβώς δυτικά του νοσοκομείου της Ινδονησίας, έχει δεχτεί πολλά θανατηφόρα πλήγματα από τις ισραηλινές δυνάμεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Ολονύχτιες επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει πολλά ισραηλινά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται στον προσφυγικό καταυλισμό Arroub, που βρίσκεται βόρεια της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου πραγματοποιήθηκαν πολλές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Έντονες ανταλλαγές πυροβολισμών αναφέρθηκαν στην πόλη Tubas, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν νυχτερινή επίθεση. Οι περιοχές που δέχτηκαν ακόμα επίθεση ήταν η Τζενίν, η Καφρ Νταν (δίπλα στην Τζενίν), η Αζούν (δυτικά της Ναμπλούς), η Μπείτ Φουράικ (ανατολικά της Ναμπλούς), η Σεμπάστια (βορειοδυτικά της Ναμπλούς), ο προσφυγικός καταυλισμός Μπαλάτα, όπου ένας έφηβος δολοφονήθηκε και ακόμα ένας συνελήφθη, ο προσφυγικός καταυλισμός Καλαντίγια, βόρεια της κατεχόμενης ανατολικής Ιερουσαλήμ και η Χεβρώνα.