Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Πρόταση του Υπουργείου Άμυνας ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, η οποία αφορά την υποστήριξη της συμμετοχής κυπριακών οντοτήτων σε κοινοπραξίες έργων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (ΕΤΑ) και τη χρηματοδότηση ορισμένων από αυτές.

Ήδη από τις 29 Απριλίου 2021 ψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της αμυντικής βιομηχανίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της στήριξης της συνεργασίας επιχειρήσεων, περιλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων.

Παράλληλα σκοπός του ΕΤΑ είναι και η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για την ανάπτυξη αμυντικών προϊόντων και τεχνολογιών, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας είναι διάρκειας επτά ετών από το 2021 μέχρι το 2027 και λειτουργεί με ετήσιες προσκλήσεις έργων. 

Η Kυβέρνηση υποστηρίζει κυπριακές οντότητες που συμμετέχουν σε προτάσεις έργων και αιτούνται την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας με σκοπό όχι μόνο τη συνεργασία που επιτυγχάνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τη σταδιακή ενίσχυση του εθνικού οικοσυστήματος έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας, πρόσθεσε ο κ. Λετυμπιώτης. 

«Με τον τρόπο αυτό, ενισχύεται η εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να δύναται να προσφέρει τεχνολογικά αναβαθμισμένες λύσεις προς την Εθνική Φρουρά και ευρύτερα στους αρμόδιους φορείς ασφάλειας του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Λετυμπιώτης.