Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Λίμνη Κιόνελι

Το θέμα της σχεδόν ολοκληρωτικής αποξήρανσης της λίμνης του Κιόνελι προβάλλουν αρκετές τ/κ εφημερίδες σήμερα, δημοσιεύοντας σχετική φωτογραφία όπου υπάρχει ελάχιστο νερό σε ένα σημείο του βυθού της λίμνης, ενώ ο Τύπος σημειώνει πως ο Νοέμβριος ήρθε με μέρες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες κυμαίνονται γύρω στους 6 – 8 βαθμούς πιο ψηλά από την κανονική. Κι αυτό προβλέπεται να είναι το σκηνικό τουλάχιστον μέχρι και τις 13 του μήνα, όπως αναφέρεται.

Ο «διευθυντής» της «μετεωρολογικής υπηρεσίας» Ραίφ Ιλκέρ Μπουράν ανέφερε στον τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων» ότι φέτος η βροχόπτωση θα είναι περιφερειακή. «Λόγω μη ισορροπημένων βροχοπτώσεων, μπορεί να υπάρχουν καλλιέργειες σε μια περιοχή και ξηρασία σε άλλη περιοχή. Αυτές οι προβλέψεις ισχύουν και για ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ μια χώρα θα πλήττεται από την ξηρασία, σε μια άλλη μπορεί να συμβούν πλημμύρες», είπε.

Ο κ. Μπουράν είπε ότι μέχρι τις 13 του μήνα δεν προβλέπονται βροχές και προέβλεψε ότι και τον Δεκέμβριο οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται υψηλότερα των κανονικών. Θεωρεί, πρόσθεσε, ότι βρισκόμαστε υπό την επιρροή του φαινομένου Ελ Νίνιο.

Η Χαλκίν Σεσί γράφει πρωτοσέλιδα ότι η λίμνη του Κιόνελι είναι σημαντική για τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη γη στη γύρω περιοχή. Η δε Γενί Ντουζέν γράφει σήμερα ότι το πρωί της Κυριακής, χθες, ορισμένοι βιολόγοι πήγαν στη λίμνη για να παρατηρήσουν τα πουλιά και είδαν ότι δεν υπήρχε καθόλου νερό. Αυτοί ανάρτησαν σχετικές φωτογραφίες στα ΜΚΔ.

Στην ανάρτησή τους ο βιολόγος Νιγιαζί Τουρκσεβέρν και Χασάν Σαρπτέν έγραψαν ότι η λίμνη έχουν αποξηραθεί εντελώς. Δεν πίστευαν στα μάτια τους, πρόσθεσαν, το θέαμα που αντίκρυσαν, καθώς η λίμνη αυτή κρατούσε νερό, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες, τα τελευταία χρόνια, τροφοδοτώντας τη φυσική ζωή γύρω της.

«Δεν μπορούμε να αποφύγουμε την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων χωρίς να αποδεχτούμε την κλιματική αλλαγή ως φαινόμενο και χωρίς να δημιουργήσουμε μια ορθολογική πολιτική για το νερό, γνωρίζοντας ότι το πιο καταστροφικό αποτέλεσμα αυτού θα είναι η ξηρασία», ανέφερε ο κ. Σαρπτέν.

Σχολιάζοντας το νερό που έρχεται από την Τουρκία στα Πάναγρα, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι λύση στα προβλήματά τους. «Σύντομα, όταν μειωθούν οι υδατικοί πόροι στην απέναντι ακτή (σσ: Τουρκία), σίγουρα θα καταλάβουμε ότι ο ‘μύλος με το μεταφερόμενο νερό’ δεν θα στρίψει. Αλλά θα είναι πολύ αργά!», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ