Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητρ

Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά σήμερα στην Τεχεράνη οι γονείς, οι συγγενείς και οι φίλοι την 16χρονη Ιρανή Αρμιτά Γκεραβάντ, η οποία έφυγε χθες από τη ζωή έπειτα από πολυήμερη νοσηλεία. Η νεαρή κοπέλα είχε πέσει σε κώμα υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες στις αρχές Οκτωβρίου μέσα στο μετρό της Τεχεράνης και στις αρχές της εβδομάδας θεωρήθηκε «εγκεφαλικά νεκρή».

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι κυβερνητικές ιρανικές υπηρεσίες δεν επέτρεψαν στην οικογένεια της Αρμίτα να παραλάβει τη σορό της και να την κηδέψει στη γενέτειρά της, την Κερμανσάχ, φοβούμενοι το ξέσπασμα επεισοδίων. Ίδιες πηγές σημείωσαν πως Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν επιτακτικά από την οικογένεια να μην πραγματοποιήσει καμία τελετή για την κοπέλα στην Κερμανσάχ και τους επέτρεψαν μόνο να θάψουν τη σορό στο νεκροταφείο Behesht Zahraa στην Τεχεράνη.

Έτσι, η κηδεία της έγινε στην Τεχεράνη, με την παρουσία των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας να είναι αυξημένη στο νεκροταφείο.
 

Στο μεταξύ, χθες το βράδυ κάτοικοι της Τεχεράνης τίμησαν με συγκινητικό τρόπο τη μνήμη της, καθώς βγήκαν στα μπαλκόνια τους, φωνάζοντας «κάτω οι παιδοκτόνοι» και «ρίξτε τους δικτάτορες του Ιράν».
 

Η 16χρονη από κουρδική περιφέρεια νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Φατζρ της Τεχεράνης από την 1η Οκτωβρίου μετά τη λιποθυμία της μέσα στο μετρό της ιρανικής πρωτεύουσας.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες λιποθύμησε είναι αμφιλεγόμενες. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι της "έπεσε η πίεση" και διαψεύδουν οποιαδήποτε "λεκτική ή σωματική αντιπαράθεση" ανάμεσα σε αυτήν "και επιβάτες ή στελέχη του μετρό".

Ωστόσο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, η έφηβη τραυματίστηκε σοβαρά σε "επίθεση" μελών της αστυνομίας ηθών, η οποία είναι επιφορτισμένη με την τήρηση της υποχρέωσης των γυναικών στο Ιράν να φορούν μαντίλα στους δημόσιους χώρους.

Το συμβάν αυτό σημειώθηκε λίγο περισσότερο από έναν χρόνο μετά τον θάνατο, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2022, ενώ κρατείτο της Μαχσά Αμινί, μιας 22χρονης Ιρανής κουρδικής καταγωγής που είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών για φερόμενη παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Πηγή: protothema.gr