Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

Άγχος, αβεβαιότητα και στεναχώρια. Με αυτές τις λέξεις περιγράφει στον ΑΝΤ1 τα αισθήματα και την καθημερινότητα των απλών πολιτών στο Ισραήλ η Λουίζα Βαράκλας η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ αλλά έχει καταγωγή από Ελλάδα και Κύπρο. Όπως ανέφερε η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά όχι πρωτόγνωρη. Οι ήχοι των σειρήνων και το τρέξιμο στα καταφύγια είναι κάτι στο οποίο έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι. Ωστόσο αυτή τη φορά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα όπως λέει.

-Πώς είναι η κατάσταση σήμερα στην Ιερουσαλήμ;  

-Όλες τις προηγούμενες μέρες η κατάσταση ήταν μία από τα ίδια. Έχει κάποιες μέρες που πετούν περισσότερους πυραύλους, ακούγονται πολλές σειρήνες, περισσότερες φορές μπαίνουμε στο καταφύγιο. Κάποιες άλλες μέρες είναι πιο ήρεμες, όσο αφορά Ιεροσόλυμα και Τελ Αβίβ.

Πρώτα είναι το άγχος η αβεβαιότητα τι θα συμβεί, σίγουρα δεν είναι ευχάριστο. Από την άλλη δεν είναι πρωτόγνωρο. Ακούς τις σειρήνες και μπαίνεις στο καταφύγιο, είναι κάτι που το έχουμε ζήσει και πριν 2 και πριν 5 χρόνια. Δυστυχώς σε αυτή τη χώρα αυτό γίνεται κατά καιρούς. Δεν νιώθω κίνδυνο αυτή τη στιγμή να κυκλοφορήσω. Ξέρω αν πετάξουν πύραυλο θα παίξει η σειρήνα, έχουμε στο Τελ Αβίβ και στα Ιεροσόλυμα γύρω στα 80-90 δευτερόλεπτα να μπούμε σε ένα προστατευμένο χώρο, σε ένα καταφύγιο. Μπαίνεις εκεί με την ελπίδα ότι ο πύραυλος δεν θα πέσει και θα τον ακυρώσει το iron dome. Μένεις στο καταφύγιο μερικά λεπτά και βγαίνεις έξω και ας το πούμε η ζωή συνεχίζεται. Τις πρώτες μέρες ήτανε πολύ έντονο, καθημερινά. Εγώ ξύπνησα το περασμένο Σάββατο με σειρήνες πρωί, πρωί στα Ιεροσόλυμα. Και στα Ιεροσόλυμα είναι λιγότερο από άλλες περιοχές γιατί στοχεύουν περισσότερο πόλεις που είναι Ισραηλινοί κάτοικοι. Τις πρώτες μέρες ήταν πολύ πιο έντονο αλλά on and off. Σήμερα στο Τελ Αβίβ δεν χτύπησαν ακόμα σειρήνες.

- Γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Ιερουσαλήμ. Ξαναζήσατε κάτι τέτοιο;

-Τώρα αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη γιατί δεν είναι εύκολο. Δεν ήταν απλώς ένας πύραυλος. Έγιναν όλα αυτά που ξέρουμε και ανησυχούμε γιατί σίγουρα δεν θα σταματήσει εκεί. Δεν θα λυθεί αύριο το πρωί το πρόβλημα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως θα εξελιχτεί η κατάσταση, πόσο θα κρατήσει. Σίγουρα είναι ανησυχητικό ευελπιστούμε να περιοριστεί εκεί.

-Πώς νιώθει ο κόσμος;

-Το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο. Ο κόσμος είναι στεναχωρημένος, πολλοί νεκροί, όλο και κάποιος έχει και κάποιο γνωστό, φίλο, οικογένεια που έχει επηρεαστεί. Έχουν επιστρατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Υπάρχει μεγάλη ένταση, δεν κυκλοφοράει κόσμος στους δρόμους. Δεν υπάρχει απαγόρευση αλλά ο κόσμος δεν κυκλοφορεί έξω. Δεν υπάρχουν εστιατόρια, πάρτι εκδηλώσεις. Ο κόσμος είναι συγκρατημένος στο σπίτι του ο καθένας με τον δικό του πόνο, τα δικά του και περιμένουμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Εγώ γνωρίζω άτομα που ένα μέλος της οικογένειας έχει πεθάνει. Η οικογένεια μου όχι δόξα τω Θεό. Οι Έλληνες είμαστε μικρή κοινότητα, δεν γνωρίζω άτομα που έχουν επηρεαστεί άμεσα. Και οι Κύπριοι και οι Έλληνες είναι σε επαφή με τις πρεσβείες και τα προξενεία.

-Σκέφτεστε να φύγετε από το Ισραήλ;

-Δεν το σκέφτομαι άμεσα αλλά όταν συμβεί κάτι διερωτάσαι: τι κάνω; Είναι όμως κάτι που το περάσαμε τόσες φορές.. Ευελπιστούμε ότι θα καλυτερεύσουν τα πράγματα και θα συνεχιστεί η ζωή μας. τώρα αν χειροτερέψουν μπορεί να το σκεφτούμε και αυτό αλλά προς το παρόν δεν το βλέπω. Όλοι προσευχόμαστε για το καλύτερο.