Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ητ

Επταμελής Συμβουλευτική Επιτροπή διορίστηκε σήμερα από την Υπουργό Δικαιοσύνης, Άννα Προκοπίου-Κουκκίδη, με σκοπό την αποτροπή της βίας σε αθλητικούς χώρους. Κατά την τελετή διορισμού το μεσημέρι της Δευτέρας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κ. Προκοπίου -  Κουκκίδη ανέφερε ότι με μέλη της Επιτροπής υπήρχε ήδη άτυπη συνεργασία και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την θεσμοθέτηση της Επιτροπής.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της ad hoc Επιτροπής, η Υπουργός ανέφερε ότι η επιλογή τους «έγινε με γνώμονα το ήθος, τον χαρακτήρα και βεβαίως τις ακαδημαϊκές και εξειδικευμένες γνώσεις στον χώρο του αθλητισμού και της αθλητικής δεοντολογίας γενικότερα».

Την επιτροπή απαρτίζουν οι Φοίβος Κωνσταντινίδης, Διευθυντής του Σταδίου Γ.Σ.Π, Χαράλαμπος Συμεού, Διευθυντής Ακαδημιών της ΑΕΛ, Νεκτάριος Αλεξάνδρου, πρώην Ποδοσφαιριστής του ΑΠΟΕΛ, Ηρόδοτος Μιλτιάδους, Πρόεδρος της ΕΑΚ, Γιάννος Κατσουρίδης, Ακαδημαϊκός, Ξένια Ηροδότου, Διεθνής Διαιτητής Ποδοσφαίρου και Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος Ασφάλειας Σταδίου Γ.Σ.Π.

Τα μέλη της Επιτροπής πραγματοποίησαν σήμερα την πρώτη συνεδρία υπό την Προεδρία της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Σημειώνεται ότι η Επιτροπή θα συνεδριάζει ανά τριμηνία και θα καταθέτει εισηγήσεις προς την Υπουργό Δικαιοσύνης αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης για πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους.

Στην προσφώνησή της κατά την τελετή διορισμού, η Υπουργός υπογράμμισε ότι «η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιδιώκει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και ολιστικά το πρόβλημα της βίας στους αθλητικούς χώρους και να δώσει ριζικές λύσεις στο βαθμό που είναι δυνατόν και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη αναληφθεί σειρά από πρωτοβουλίες για την προώθηση και εφαρμογή μέτρων τόσο για σκοπούς πρόληψης όσο και αντιμετώπισης και καταστολής τέτοιων φαινομένων».

Πρόσθεσε ότι με το Μνημόνιο Συναντίληψης του Υπουργείου με όλους τους εμπλεκόμενους και με την εκπόνηση του Εθνικού Οριζόντιου Σχεδίου Δράσης για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους, στόχος είναι η κοινή και συνεργατική δράση όλων εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών για τη αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας στους αθλητικούς χώρους και κατ’ επέκταση τη δημιουργία ενός φιλόξενου, ασφαλούς και ευχάριστου περιβάλλοντος τόσο εντός όσο και εκτός των σταδίων για θεατές, συμμετέχοντες και τοπικές κοινότητες.

Όπως εξήγησε η Υπουργός, ο πρώτος πυλώνας δράσης αφορά στην πρόληψη, ευαισθητοποίηση, διαφώτιση και εκπαίδευση, ο δεύτερος πυλώνας αφορά στην αναβάθμιση φυσικών και παθητικών μέτρων ασφαλείας με βελτιωτικά έργα στα στάδια, ο τρίτος πυλώνας αφορά στον νομοθετικό εκσυγχρονισμό και σε κατασταλτικά μέτρα και ο τέταρτος πυλώνας στην εποπτεία, αξιολόγηση κινδύνων και ενεργή εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών.

«Με την σύσταση της Επιτροπής, επιδιώκεται η ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών μέσω οργανωμένων συνόλων και προσωπικοτήτων με ακαδημαϊκές και εξειδικευμένες γνώσεις, με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης και την συμβολή στην αξιολόγηση και στον εμπλουτισμό των μέτρων που υλοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους», πρόσθεσε η Υπουργός.

«Με την σύσταση της Επιτροπής, επιδιώκεται η ενεργός εμπλοκή της κοινωνίας των πολιτών μέσω οργανωμένων συνόλων και προσωπικοτήτων με ακαδημαϊκές και εξειδικευμένες γνώσεις, με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης και την συμβολή στην αξιολόγηση και στον εμπλουτισμό των μέτρων που υλοποιούνται για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας στους αθλητικούς χώρους», πρόσθεσε η Υπουργός.

Στον χαιρετισμό της, ακολούθως, σημείωσε ότι το σημαντικότερο είναι να υπάρχει πρόληψη δυσάρεστων καταστάσεων, ώστε να μη χρειάζεται να επιστρατεύεται η καταστολή, η οποία είναι «ο λιγότερο ευχάριστος πυλώνας του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου», όπως είπε η ίδια.

Εκ μέρους των μελών της Επιτροπής ευχαρίστησε την Υπουργό ο Φρίξος Κωνσταντινίδης, διαβεβαιώνοντάς την ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή τη δημιουργία ενός ασφαλούς και άνετου περιβάλλοντος για τους φιλάθλους στα γήπεδα. «Βλέπουμε όλοι ότι τα δικά μας πρωταθλήματα έχουν αρχίσει τα τελευταία ένα – δύο χρόνια να αποκτούν ενδιαφέρον και εκεί που θέλει ο κόσμος να πηγαίνει, γίνονται πράγματα που διώχνουν τον κόσμο από τα γήπεδα», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι σκοπός είναι ο κόσμος να μπορεί να παρακολουθεί αθλητικές εκδηλώσεις και να ψυχαγωγείται, ώστε να θέλει να ξαναπάει. «Αυτή είναι η ιστορία του αθλητισμού, έτσι δημιουργούνται και έσοδα για τα σωματεία και με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται και η κουλτούρα της σωστής συμπεριφοράς», κατέληξε ο κ. Κωνσταντινίδης.