Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γενικο νοσοκομειο λεμεσου

Επικριτικός ως προς τα κριτήρια που θέτει ο ΟΑΥ για την κατηγοριοποίηση των Νοσοκομείων, παρουσιάζεται ο ΟΚΥΠΥ, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού στην κατηγορία β'. Την ίδια ώρα, ΟΚΥΠΥ και Υπουργείο Υγείας, αναμένουν την σημερινή σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 για να εξεταστούν όλες οι διαστάσεις του θέματος.  Από πλευράς του ο ΟΑΥ ξεκαθαρίζει ότι η κατηγοριοποίηση πάρθηκε στη βάση των δεδομένων που είχαν τη δεδομένη στιγμή, ενώ νέος έλεγχος αναμένεται να γίνει εντός των ημερών.

Μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥΠΥ, κ. Χαριλάου, τόνισε ότι από πλευράς ΟΑΥ γίνεται μια άσκηση ώστε να διαφανεί το «τι πάει λάθος».

Σοβαρές όμως ενστάσεις υπάρχουν από ΟΚΥΠΥ, όσον αφορά τα κριτήρια που έχουν τεθεί για κατηγοριοποίηση των νοσοκομείων. Παράδειγμα έφερε ο κ. Χαριλάου, το κριτήριο να υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας, χωρίς ωστόσο να καθορίζεται το είδος της μονάδας, ο αριθμός των κλινών ή ο τύπος της μονάδας. 

Ένα άλλο κριτήριο που προκαλεί προβληματισμό είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 70 κλινών και 18 ειδικοτήτων, κάτι το οποίο αναλογεί σε τέσσερις κλίνες ανά ειδικότητα.  

«Δηλαδή όταν έχεις τέσσερις κλίνες σε κάθε ειδικότητα είσαι πιο παραγωγικός από το Γ.Ν. Λεμεσού που έχει 320 κλίνες;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου.  

«Εάν όλοι κάνουν επεμβάσεις καρδιοχειρουργικής ή νευρολογικής ώστε να αυξηθεί ο δείκτης πολυπλοκότητας, τι θα απογίνουν οι υπόλοιποι ασθενείς;», τονίζει ο κ. Χαριλάου προσθέτοντας πως «είναι πολύ εύκολο να λειτουργούμε όπως ο ιδιωτικός τομέας», διερωτώμενος κατά πόσον αυτό είναι το συμφέρον του Γενικού Συστήματος Υγείας.  

Τι απαντά ο ΟΑΥ στα πυρά ΟΚΥΠΥ

Κληθείς να σχολιάσει τα πυρά από πλευράς ΟΚΥΠΥ ο Διευθυντής του ΟΑΥ, εξήγησε ότι υπάρχουν αρκετά ποιοτικά κριτήρια που υπολογίζονται για την κατηγοριοποίηση των νοσηλευτηρίων, ενώ το κριτήριο της πολυπλοκότητας λαμβάνει υπόψη αρκετά κριτήρια όπως πχ. τη νοσηλεία ηλικιωμένων. 

Παράλληλα μιλώντας στον ΑΝΤ1 εξήγησε ότι εάν και εφόσον έχει γίνει κάποιο λάθος, εφόσον ληφθούν οι απαραίτητες πληροφορίες, θα γίνει επαναξιολόγηση.  

Όσον αφορά το νοσοκομείο Λεμεσού αναμένεται εντός των ημερών να γίνει ο νέος έλεγχος. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η κατηγοριοποίηση αυτή πάρθηκε βάση των δεδομένων που υπήρχαν τη δεδομένη στιγμής της αξιολόγησης.  

Απαντώντας στις ενστάσεις όσον αφορά το κριτήριο πολυπλοκότητας των περιστατικών, ο κ. Τσινωντίδης, εξήγησε ότι ο αριθμός δεν προκύπτει από ένα και μόνο περιστατικό αλλά με βάση όλα τα περιστατικά.  

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι τα ποιοτικά κριτήρια λαμβάνουν υπόψη τόσο τη νοσηλεία ηλικιωμένων, ατόμων με χρόνιες παθήσεις, και «ένα σωρό άλλα κριτήρια».  

 Η κατηγοριοποίηση όπως δήλωσε ο κ. Τσινωντίδης δεν είναι στατική, ενώ με βάση το σχεδιασμό θα ισχύει μέχρι και τις αρχές του 2024. Εντός του επόμενου χρόνου θα γίνει εκ νέου αξιολόγηση η οποία θα έχει ισχύ για ένα χρόνο.  

Κλείνοντας ο Διευθυντής του ΟΑΥ, τόνισε ότι είναι μια πολύ σημαντική αρχή, ενώ ο οργανισμός είναι ανοικτός στη συζήτηση αυτών των θεμάτων. Πρόσθεσε επίσης ότι τα κριτήρια θα τύχουν διαβούλευσης εντός του επόμενου έτους.