Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γρε

Εμπόδια και ανησυχίες, στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κανονιστικού πλαισίου Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, για νομοθετική εισαγωγή ως πειθαρχικού αδικήματος της σεξουαλικής ή άλλης παρενόχλησης εντός των σωμάτων ασφαλείας.

Η προεδρεύουσα της επιτροπής Νομικών Φωτεινή Τσιρίδου, τόνισε πως με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς, η σεξουαλική ή άλλη παρενόχληση, αποτελεί απλώς ανάρμοστη συμπεριφορά και θα πρέπει, όπως ισχύει πλέον και στη Δημόσια Υπηρεσία να αποτελεί διακριτό πειθαρχικό αδίκημα. Ενώ ο Άριστος Δαμιανού, είπε ανά το παγκόσμιο, «στα σώματα ασφαλείας, υπάρχει ομερτά συγκάλυψης».

«Ο στόχος είναι, η πρακτική ενδυνάμωση της φωνής των θυμάτων, που κατά κύριο λόγο είναι και γυναίκες, θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, που νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές», σημείωσε η κ. Τσιρίδου.

«Δυστυχώς κάνουμε τους νόμους, πολύ καλούς νόμους, αυστηρούς νόμους, αλλά δυστυχώς αυτοί δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, ενδεχομένως ακόμα και ισχυρισμοί για βιασμούς εντός των σωμάτων, δεν καταλήγουν ενώπιον της δικαιοσύνης», ανέφερε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού.

Προβληματισμό και διασαφήνιση κάποιων προνοιών, εξέφρασαν οι βουλευτές Ρίτα Σούπερμαν του ΔΗΣΥ και ο ανεξάρτητος Κώστας Ευσταθίου, ενώ έντονη ήταν η αντίδραση και η διαφωνία της Συντεχνίας Ισότητα, για την αλλαγή των πειθαρχικών κανονισμών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, για την σεξουαλική παρενόχληση εντός των σωμάτων αυτών.

«Θέλουν να μετατρέψουν αυτό το ποινικό αδίκημα σε πειθαρχικό. Δεν καταλαβαίνουν, ότι η νομολογία, αλλά και ο τρόπος που το έχουν φέρει, θα δώσει ομπρέλλα και συγκάλυψη ίσως», επισήμανε ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑΣ, Νίκος Λοϊζιδης.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει και πειθαρχικό αδίκημα και σε περίπτωση που υπόθεση οδηγείται στο Δικαστήριο, η πειθαρχική διαδικασία να αναστέλλεται αναλόγως του αποτελέσματος.