Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πουλιά μάινα

Άμεση ήταν η ανταποκριση του Προϊστάμενου της Ομάδας Ερευνών της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκου Κασίνη για σύλληψη Ινδικών Μάινα που παρατηρήθηκαν σε δέντρο οικίας στο Μενεου να τρώνε καρπούς Μάνγκο και Αχλάδια.

Οι θηροφύλακες του τμήματος ερευνών Κωνσταντινος και Πανικος τοποθέτησαν παγιδα σύλληψης η οποία παρακολουθείται καθημερινά με την ελπίδα σύλληψης των πτηνών τα οποία σε περίπτωση που καταφέρουν να αναπαραχθούν και να αυξηθούν θεωρούνται επικίνδυνα για τα γηγενή είδη της πανίδας αλλά και τις καλλιέργειες φρούτων αφου αποτελούν ένα από τα 10 χειρότερα εισβλητικα είδη πτηνών.

Συνεχές κυνηγητό για θανάτωση όλων των Ινδικών Μάινα, που ήρθαν στην Κύπρο τον περασμένο Ιανουάριο και εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στον υδροβιότοπο του Ακρωτηρίου, έχει εξαπολύσει η Υπηρεσία Θήρας, αφού θεωρείται επικίνδυνο είδος για την άγρια πανίδα του τόπου.

πουλιά μάινα

Όπως δήλωσε παλιότερα στον ΑΝΤ1 ο Προϊστάμενος της Ομάδας Ερευνών της Υπηρεσίας Θήρας, Νίκος Κασίνης είναι ξενικό είδος το ινδικό Μάινα, είναι είδος που το πιο πιθανόν μας ήρθε από την μέση Ανατολή. Θεωρείται εισβλητικό είδος άγριου πτηνού και με βάσει τες οδηγίες από τα UCN τα είδη αυτά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του πληθυσμού τους.

Τα πρώτα Μάινα εντοπίστηκαν στο Ακρωτήρι και μετά από συνεννόηση οι Βρετανικές Βάσεις προχώρησαν στη θανάτωση τριών πουλιών, ενώ πριν από λίγες καιρό κάποια πουλιά, θεάθηκαν και στη περιοχή του λιμανιού της Λεμεσού και αργότερα στην πόλη και επαρχία Λαρνακας.

Τα COMMON MYNA εκτιμάται ότι ήρθαν στην Κύπρο είτε λόγω κακοκαιρίας, είτε ως λαθρεπιβάτες σε πλοίο και ήδη οι Βρετανοί στο Ακρωτήρι, έχουν εκδώσει σχετική προειδοποίηση για την επικινδυνότητα του είδους, το οποίο στο γειτονικό Ισραήλ θεωρείται ως σοβαρά εισβλητικό.

πουλιά μάινα

Στις φωτογραφίες οι προσπάθειες για τοποθέτηση παγίδας σύλληψης Ινδικών Μάινα (Acridotheres tristis), από το Τμημα Ερευνών της Υπηρεσίας θηρας στο Μενεου.