Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην αρμόδια αρχή, που είναι το Υπουργείο Οικονομικών, για τις δικές της ενέργειες θα προωθηθεί άμεσα επιστολή που απέστειλε άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) στον Έφορο Φορολογίας με την οποία καταγγέλλει λειτουργό του Τμήματος Φορολογίας για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης είπε ότι έχει παραλάβει το πρωί της Δευτέρας την επιστολή και «αμέσως θα προωθηθεί στην αρμόδια αρχή που είναι το Υπουργείο Οικονομικών για τις δικές της ενέργειες, σύμφωνα με τους κανόνες και τους νόμους που διέπουν την δημόσια υπηρεσία».

Αναφέροντας ότι η θέση του Τμήματος Φορολογίας είναι ξεκάθαρη, ο κ. Μαρκίδης τόνισε ότι «οποτεδήποτε έχουμε ανάλογες καταγγελίες τις προωθούμε για διερεύνηση, χωρίς να αποκρύπτουμε καμία».

«Προωθούνται για να διερευνηθούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες της δημόσιας υπηρεσίας», σημείωσε.

Επιπλέον, ο Έφορος Φορολογίας τόνισε πως «φαινόμενα διαφθοράς δεν γίνονται ανεκτά» και πρόσθεσε πως το Τμήμα Φορολογίας στην προσπάθεια του «να καταπολεμήσει τυχόν φαινόμενα διαφθοράς εφάρμοσε τον τελευταίο χρόνο πολιτική εναλλαγής θέσεων (rotation), με σκοπό να μην παραμένουν λειτουργοί του Τμήματος για πάρα πολλά χρόνια στο ίδιο καθήκον, ειδικά σε θέσεις που έχουν επαφή με φορολογούμενους, με δικολάβους και με επαγγελματίες του χώρου».

Επιπλέον, ο κ. Μαρκίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «μεγάλο βήμα για σημαντική μείωση της πιθανότητας διαφθοράς» είναι και η προώθηση του νέου μηχανογραφικού συστήματος του Τμήματος με το οποίο αποφεύγεται η παρέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα στις φορολογικές διαδικασίες.

Στην επιστολή του προς τον Έφορο Φορολογίας, την οποία κοινοποίησε, μεταξύ άλλων, στον Υπουργό Οικονομικών, στην Επίτροπο Διοικήσεως, στον Πρόεδρο της Δημόσιας Υπηρεσίας και στα ΜΜΕ, ο πολίτης αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «σοβαρότατα προβλήματα υγείας, κινητικά και άλλα και έχει 75% αναπηρία και ταυτότητα αναπηρική εδώ και 13 περίπου χρόνια, ενώ περπατάει με την βοήθεια του μπαστουνιού.

Αναφέρει επίσης ότι ενώ βρισκόταν στο χώρο που χρησιμοποιεί «καθημερινά εδώ και χρόνια για εξυπηρέτηση των συνεργατών μου, στον ισόγειο χώρο στέγασης του Φόρου, δέχτηκα λεκτική επίθεση από υπάλληλο του κτιρίου».

«Νοιώθω προσβεβλημένος και θιγμένος για το επεισόδιο, αφού εκ πρώτης έγινε δημόσια στην παρουσία όλων των παρευρισκόμενων, και δεύτερο γιατί αυτό μας κατατάσσει εμάς τα ΑμεΑ σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», προσθέτει, μεταξύ άλλων.

Στην επιστολή του προς τον Έφορο Φορολογίας αναφέρει επίσης ότι όταν βρίσκεται στο Γραφείο του Τμήματος Φορολογίας παίρνει «αριθμό προτεραιότητας, κανονικά όπως όλο το κοινό», και αναμένει την σειρά του, χωρίς να τυγχάνει καμίας ειδικής μεταχείρισης, όπως αναφέρει, «κάτι που ούτως η αλλιώς δεν ζήτησα ποτέ».

Προσθέτει, ωστόσο, ότι «οι περίπου δύο ώρες αναμονής με αναγκάζουν να παραμένω στον χώρο και να χρησιμοποιώ καρέκλα του κτηρίου λόγω δυσκολίας στην μετακίνησή μου».