Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γιατρός

Γιατρός καταδικάστηκε από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε πρόστιμο 2,5 εκ. ευρώ για ιατρική αμέλεια που προκάλεσε εγκεφαλική παράλυση στο νεογέννητο κοριτσάκι. Η δικαστική απόφαση που λήφθηκε με καθυστέρηση 11 χρόνων έφερε στη δημοσιότητα το ιατρικό λάθος που έμελλε να αλλάξει για πάντα τη ζωή του κοριτσιού, των γονιών και όλης της οικογένειάς του.  

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιάννος Γεωργιάδης περιέγραψε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1 την απίστευτη ταλαιπωρία που πέρασαν οι γονείς του παιδιού μέχρι τη δικαίωσή τους. Όπως είπε, κανένα ποσό δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο τον γονέων, ωστόσο «είναι μια ανακούφιση, μια ηθική ικανοποίηση και αυτή η χρηματική αποζημίωση μπορεί να συμβάλει στην σωστή φροντίδα του παιδιού».  

Το συγκλονιστικό ιστορικό της υπόθεσης

«Είναι μια λυπηρή και τραγική υπόθεση, αφορά ένα παιδάκι που γεννήθηκε σε μία κλινική στη Λευκωσία. Λίγο πριν γεννήσει η μητέρα ο γιατρός θεώρησε σωστό να της δώσει  ωκυτοκίνη το οποίο είναι ένα φάρμακο που βοηθά στις συσπάσεις ενώ η διαστολή της ήταν κανονική και όλα φαίνονταν να είναι καλά», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Το φάρμακο αυτό, πρόσθεσε, εντατικοποίησε τις συστολές με αποτέλεσμα να σταματήσει η παροχή αίματος προς τον εγκέφαλο του παιδιού με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να υποστεί εγκεφαλική παράλυση. «Είναι σαν τετραπληγικό και χρειάζεται φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο», είπε.

Δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, οι γιατροί από Αγγλία και Ελλάδα που κατέθεσαν μαρτυρία υπέρ των γονιών στο δικαστήριο διαπίστωσαν καθαρή αμέλεια καθώς δεν ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο.

Αναφορικά με το εάν μπορεί να υπάρξει έφεση στην απόφαση δήλωσε ότι, «μπορεί να υπάρξει έφεση από οποιαδήποτε πλευρά, αλλά δεν ξέρω εάν θα γίνει».

Σημειώνεται ότι, δεν έγινε καταγγελία ούτε διερεύνηση από την Αστυνομία και όπως είπε είναι δύσκολο να αποδειχθεί ποινική αμέλεια στις περιπτώσεις της ιατρικής αμέλειας.

«Πρέπει να αποδειχθεί ότι εκτός από αστική αμέλεια υπήρξε μαρτυρία που να δείχνει ότι οι ενέργειες του γιατρού έχουν αγγίξει τα όρια της εγκληματικής ενέργειας», ανέφερε σημειώνοντας ότι θα μπορούσε η νομική υπηρεσία, το κράτος ή και ο ιατρικός σύλλογος να διερευνήσει το θέμα περισσότερο.

Ο γιατρός εξακολουθεί να εργάζεται, κανονικά

Όσον αφορά τον γιατρό, συνεχίζει να εργάζεται κανονικά αφού όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδη, «για να είμαι δίκαιος, εάν ένας γιατρός έχει κάνει πειθαρχικό αδίκημα ή ποινικό αδίκημα είναι κάτι εντελώς διαφορετικό». Ωστόσο σημείωσε πως αυτές οι περιπτώσεις θα πρέπει να εξετάζονται και από το κράτος και από τον αρμόδιο ιατρικό σύλλογο ώστε να παίρνονται κάποια μέτρα, να δημοσιοποιούνται οι υποθέσεις για να προλαβαίνουμε τα λάθη.

«Μόνο και μόνο να δεις αυτό το παιδάκι και να ξέρεις ότι μπορούσε να αποφευχθεί είναι μεγάλη στεναχώρια», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η οικογένεια η οποία έχει να μεγαλώσει ακόμη δύο παιδιά.

Ιατρικός Σύλλογος: Το εξετάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας 

Μιλώντας, στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», ο Μιχάλης Αναστασιάδης, Πρόεδρος της επιτροπής Δεοντολογίας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), αναφέρθηκε στη διαδικασία που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «βάση της νομοθεσίας θα μελετηθεί το ζήτημα από το Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος και θα αποφασίσει κατά πόσον χρήζει ορισμού ερευνώντα λειτουργού η συγκεκριμένη απόφαση». «Εφόσον οριστεί ερευνώντας λειτουργός, θα καταθέσει το πόρισμα του στο Συμβούλιο Ιατρικού Σώματος το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα αποφασίσει την παραπομπή ή μη στο Πειθαρχικό Συμβούλιο», ανέφερε.

Σημείωσε ότι σε περίπτωση που εξεταστεί υπόθεση ιατρικής αμέλειας το Πειθαρχικό Συμβούλιο  θα τοποθετηθεί στην πειθαρχική πτυχή της υπόθεσης και όχι στην ουσία του ζητήματος της αμέλειας γιατί αυτή κρίνεται από τα δικαστήρια.