Τηλεόραση Ραδιόφωνο
οδόφραγμα Αγίου Δομετίου

Η κίνηση στα οδοφράγματα αυξήθηκε κατά 21,54% τους πρώτους 8 μήνες του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι. Στο τέλος των πρώτων 8 μηνών, ο αριθμός των «αλλοδαπών», περιλαμβανομένων των Ε/κ, που εισήλθαν στα κατεχόμενα χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα αυξήθηκε σε 3.492.726, αναφέρει η Γενί Μπακίς.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο χθεσινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα ανέφερε ότι η διέλευση των Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα συνεχίζει να αυξάνεται, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας και της ισοτιμίας έναντι του Ευρώ. Ο αριθμός των Ε/κ που μετέβηκαν στα κατεχόμενα μέσω οδοφραγμάτων ήταν 2.043.555 τους πρώτους  8 μήνες του έτους, σημειώνοντας ρεκόρ όλων των εποχών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «υπουργείου τουρισμού», ο αριθμός των Τ/κ που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές την ίδια περίοδο, ήταν 1.620.180.

Ενώ τους πρώτους μήνες του 2022, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πέρασαν στα κατεχόμενα  χρησιμοποιώντας τα οδοφράγματα ήταν 26.910, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε κατά 2,5% ανερχόμενος στις 33.420 την ίδια περίοδο φέτος.

«Η αύξηση κατά 24,40% του αριθμού των πολιτών από άλλες χώρες που χρησιμοποιούν τα οδοφράγματα, έφερε επίσης χαμόγελα στα πρόσωπα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου τουρισμού, το πρώτο 8μηνο του περασμένου έτους, όπως και το 2022, οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας πραγματοποίησαν τον μεγαλύτερο αριθμό διελεύσεων, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβαν οι Ρουμάνοι πολίτες, οι οποίοι φέτος ξεπέρασαν τους Βούλγαρους», γράφει η εφημερίδα.

Εξάλλου, με τίτλο «Οι αριθμοί δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα», η Ντιαλόγκ γράφει σήμερα ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και ατμοπλοϊκώς ήταν 779.000, ενώ από τα οδοφράγματα εισήλθαν 2.428.000, «εξαιρουμένων των πολιτών της τδβκ».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, οι «στατιστικές επιβατών» στα κατεχόμενα αποκαλύπτουν ότι τα οδοφράγματα έχουν γίνει πολύ πιο σημαντικά από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου και τα θαλάσσια λιμάνια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, κατά τους πρώτους 6 μήνες του τρέχοντος έτους, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα μέσω του  παράνομου αεροδρομίου και  των λιμανιών Αμμοχώστου και Κερύνειας ήταν 779,575. Αναφέρεται ότι ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει και τους «πολίτες της ΤΔΒΚ».   

Ο αριθμός των επιβατών που έφθασαν στα κατεχόμενα αεροπορικώς και δια θαλάσσης καταγράφηκε σε 126.945, 154.323 και 160.221 αντίστοιχα τον Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο του 2023.  Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ο συνολικός αριθμός των επιβατών που έφτασαν ήταν 779.575.    

Το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους, ο αριθμός των ατόμων που εισήλθαν στα κατεχόμενα  από τα οδοφράγματα  ήταν 2 εκατομμύρια 428 χιλιάδες, «εξαιρουμένων των υπηκόων της ΤΔΒΚ».  Το πρώτο 6μηνο του περασμένου έτους, αυτός ο αριθμός ήταν 2.315.000. Εξετάζοντας τις εισόδους μέσω των οδοφραγμάτων κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των πολιτών της της Κυπριακής Δημοκρατίας  που εισήλθαν αυξήθηκε σε 766.913 και των πολιτών άλλων χωρών σε 583.242.

Σε δηλώσεις στη Ντιαλόγκ, οι καταστηματάρχες της περιοχής Αράστα στην κατεχόμενη Λευκωσία δήλωσαν ότι η αγορά έχει ζωντανέψει κάπως λόγω της αύξησης των διελεύσεων προς τα κατεχόμενα και είπαν ότι οι «αρχές» έχουν μεγάλο καθήκον να ανοίξουν περισσότερα οδοφράγματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ