Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κομπος υφυπεξ καζακσταν

Ορόσημο στις σχέσεις Λευκωσίας - Αστάνα, χαρακτηρίζεται το άνοιγμα επίτιμου προξενείου του Καζακστάν στην Κύπρο. Ο Καζάκος Υφυπουργός Εξωτερικών βρέθηκε στην χώρα μας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών, ενώ παρέστη και σε συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών. Πέραν της βούλησης για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, επαναβεβαίωσε και τις θέσεις αρχών του Καζακστάν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα εντείνει τις προσπάθειες για αναγνώριση του ψευδοκράτους, ποντάροντας πρώτα στις χώρες του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, η Λευκωσία αναβαθμίζει σημαντικά τις διπλωματικές της σχέσεις με μια εξ αυτών. Το Καζακστάν.

Η χώρα της κεντρικής Ασίας, εγκαινίασε επίτιμο προξενείο στη Λευκωσία και με την ευκαιρία αυτή βρέθηκε στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο με έδρα το Τελ Αβίβ και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας Γιώργος Λακκοτρύπης, παρέθεσαν πρόγευμα με την ευκαιρία των εγκαινίων του προξενείου, στο οποίο παρέστη και ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ο επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας υπογράμμισε ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας, ενώ εξέφρασε και την βαθιά εκτίμηση για την στάση αρχών του Καζακστάν στο Κυπριακό.

«Είμαι αισιόδοξος ότι αυτό το σημαντικό βήμα θα δώσει την ώθηση για τον επόμενο στόχο. Το άνοιγμα ολοκληρωμένων διπλωματικών αποστολών στην Λευκωσία και την Αστάνα στο εγγύς μέλλον».

«Θεωρούμε την Κύπρο ως ένα από τους βασικούς και αξιόπιστους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. […] Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μας με την Κύπρο και σε διμερές και σε πολυμερές επίπεδο, είπε ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Roman Vassilenko.»

«Το άνοιγμα του προξενικού γραφείου του Καζακστάν στη Λευκωσία, ενδυναμώνει περαιτέρω τους δεσμούς μας. Αποδεικνύει την προσήλωσή μας στην ενίσχυση της συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς και αυτή η νέα διπλωματική παρουσία θα διευκολύνει την στενότερη συνεργασία στον πολιτικό, εμπορικό και οικονομικό τομέα, είπε ο επίτιμος πρόξενος του Καζακστάν Γιώργος Λακκοτρύπης.»

Σε συνάντηση που ακολούθησε στο Υπουργείο Εξωτερικών, μεταξύ του Κωνσταντίνου Κόμπου και του Ρομάν Βασιλένκο, υπεγράφη μνημόνιο συναντίληψης για θέματα τουρισμού, ενώ θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα συζητήσεις και για το ενδεχόμενο αεροπορικής διασύνδεσης Κύπρου Καζακστάν, καθώς και διευκολύνσεων σε θέματα βίζας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν παρέστη και σε έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και το Κυπριακό, με τον Καζάκο αξιωματούχο να επαναβεβαιώνει τις θέσεις αρχών της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσής του και την προσήλωση της Αστάνα στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών.