Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Η πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 3:00 τα ξημερώματα, από άγνωτη αιτία, σε αγροτική περιοχή μεταξύ  των κοινοτήτων Κοίλης, Τσάδας και Τάλας, και κατευθύνθηκε αστραπιαία προς την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου

Στο μοναστήρι σήμανε συναγερμός και δόθηκαν οδηγίες όπως εκκενωθεί άμεσα.

Στην περιοχή έσπευσαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και προωθητές γαιών που δημιούργησαν αντιπυρικές λωρίδες, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν το μοναστήρι, καθώς και την κατοικημένη περιοχή Μελισσόβουνος στην Ταλα.

Οι μοναχοί, οι οποίοι τη νύχτα είχαν Αγρυπνία, ενημερώθηκαν γύρω στις πέντε την αυγή για τη φωτιά, που είχε ξεσπάσει στο βουνό ακριβώς πάνω από το μοναστήρι και πλησίαζε απειλητικά και τις εγκαταστάσεις της ιεράς μονής και την εκκλησία.

Απομακρύνθηκαν συγκλονισμένοι, μεταφέροντας το ιερό λείψανο του Αγίου Νεοφύτου και πολύτιμες εικόνες, ενώ περιέγραψαν στην κάμερα του ΑΝΤ1, πώς ανέμεναν τα πτητικά μέσα να αρχίσουν ρίψεις νερού, προκειμένου να προστατευθεί το μοναστήρι.

Τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα, που άρχισαν ρίψεις νερού με το πρώτο φως της ημέρας, βοήθησαν στον περιορισμό της φωτιάς, η οποία μαινόταν σε δύσβατη βουνοκορφή.

Η παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απέβη σωτήρι για το ιστορικό μοναστήρι, ενώ τις προσπάθειές τους συνέδραμαν και κάτοικοι από τις γύρω κοινότητες, οι οποίοι έσπευσαν με κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους.

Μετά τις οκτώ το πρωί, η φωτιά τέθηκε πλήρως υπό έλεγχο.

Πρόλαβε, ωστόσο, να κάνει στάχτη δέκα δεκάρια άγριας βλάστησης, δέντρα και ξηρά χόρτα, σε μια περιοχή που περιγράφεται ως πανέμορφος πνεύμονας πρασίνου.

Τα αίτια της φωτιάς διερευνούν οι αρμόδιες αρχές, ενώ στην περιοχή παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας δυνάμεις πυρόσβεσης για τυχόν αναζωπυρώσεις.