Τηλεόραση Ραδιόφωνο
προεδρικο μεγαρο

Έρευνα για τις υπερωρίες όλων όσων εργάζονται στο Προεδρικό αλλά και στο ΡΙΚ ετοιμάζει η Ελεγκτική Υπηρεσία, παράλληλα με την έρευνα για τους μισθούς και τα ωφελήματα των καθηγητών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Παράλληλα συνεχίζεται η κόντρα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας με τον Γενικό Εισαγγελέα για το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας. Ο εκπρόσωπος τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Μάριος Πετρίδης μίλησε για όλα στο Μέρα Μεσημέρι.  

Όπως ανέφερε, απαντώντας ερωτήσεις του Νικήτα Κυριάκου, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζήτησε στοιχεία για όλους όσους εργάζονται στο Προεδρικό Μέγαρο: τους 141 που είναι τοποθετημένοι στην Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο συν τους 12 οι οποίοι θα επιτελούν το έργο της επιτήρησης του κυβερνητικού έργου.

«Θα δούμε όλα τα δεδομένα δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι μεμπτό, έχουμε κάποιες πληροφορίες που θέλουμε να δούμε εάν ισχύουν» ανέφερε. Σημειώνοντας ότι ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε ότι θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, είτε με ειδική έκθεση για την Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο, είτε με ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη «φαίνεται ότι το σύστημα (στο Προεδρικό Μέγαρο) είναι υψηλού κινδύνου. Άρα υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν λάθη αν υπάρχουν υπερωρίες και σε άλλα άτομα. Για αυτό αποφασίσαμε να τους δούμε όλους».

Δεν έπρεπε να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας

Για το νέο κτίριο της Νομικής Υπηρεσίας ο Μάριος Πετρίδης επέμεινε στην θέση του Γενικού Ελεγκτή για πολυτέλεια και έκανε σύγκριση με άλλα δύο κτίρια, αφήνοντας όπως είπε τον κόσμο να κρίνει. Όπως ανέφερε:

Κτίριο Κτηματολογίου: Κόστος 22,2 εκατομμύρια ευρώ για 250 άτομα προσωπικό, κόστος ανά προσωπικό 90.000 ευρώ.

Κτίριο Υπουργείου Άμυνας: Κόστος 42 εκατομμύρια ευρώ, 950 άτομα προσωπικό, κόστος ανά προσωπικό 44,000 ευρώ.

Κτίριο Νομικής Υπηρεσίας: Κόστος 54 εκατομμύρια ευρώ, 400 άτομα προσωπικό, κόστος ανά προσωπικό 134,000 ευρώ. «Πέρα από το γεγονός ότι θα έπρεπε να ακυρωθεί ο διαγωνισμός διότι επιβάλλεται να διεξαχθεί μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον πριν να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, κάτι που δεν έγινε».

«Οι καθηγητές του Πανεπιστημίου είναι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι;»

Για τους μισθούς των καθηγητών του Πανεπιστημίου Κύπρου ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως δεν νοείται δημόσιος υπάλληλος να παίρνει πέραν του 125% του μισθού του σε επιδόματα και υπερωρίες, από όπου κι αν προέρχονται τα χρήματα. «Εκτός κι αν πιστεύουμε ότι οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι κάποιοι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι και θα πρέπει να τους χειριζόμαστε διαφορετικά. Σε κάποιο ιδιωτικό πανεπιστήμιο μπορεί κάποιος να θέλει να δώσει και 500% επιδόματα στο προσωπικό του. Αυτό είναι δημόσιο πανεπιστήμιο, δημόσιος οργανισμός με δημόσια χρήματα. Και δημόσια χρήματα σημαίνει χρήματα των φορολογουμένων.» ανέφερε.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι μεταξύ άλλων η Ελεγκτική Υπηρεσία θα εξετάσει και τα επιδόματα, μισθούς και υπερωρίες στο ΡΙΚ.