Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Στην καλύτερη δυνατή διαχείριση περιστατικών μόλυνσης νερού αποσκοπούσε μεγάλης κλίμακας άσκηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στη Λεμεσό, όπου δοκιμάστηκε και αξιολογήθηκε αριθμός καινοτόμων τεχνολογιών, που επιτρέπουν στην ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών σε λίγα λεπτά, αντί μέρες.

Το σενάριο της άσκησης, που οργανώθηκε από την Πολιτική Άμυνα, σε συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου, βασίστηκε στην αντιμετώπιση καταστροφών, ως συνέπεια σεισμού στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού και περιλάμβανε προσομοίωση περιστατικών διάσωσης και διερεύνηση της μόλυνσης νερού παρά το φράγμα Γερμασόγειας και σε περιοχές της κοίτης του Άμαθου ποταμού (περιοχή Πάρκου κυνηγών «Σάββας Σάββα»), καθώς και περιστατικό εκκένωσης περιοχής στην κοινότητα Φοινικαριών.

1

Συμμετείχαν πέραν των 100 πρώτων ανταποκριτών και ειδικών από την Κύπρο, την Ευρώπη και τη Νότιο Κορέα, ενώ εκ μέρους της Κύπρου συμμετείχε και το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (ΣΥΛ), το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λεμεσού Αμαθούντας (ΣΑΛΑ) και η Αστυνομία.

Η άσκηση, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Pathogen Contamination Emergency Response Technologies (PathoCERT), το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα για Έρευνα και Καινοτομία «Ορίζοντας 2020» της ΕΕ και συντονιστής του είναι το  Κέντρο Αριστείας «Κοίος», ενώ σε αυτό συμμετέχουν 22 εταίροι από 12 χώρες.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άσκησης, ο Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, ανέφερε ότι, μέσα από τη συνεργασία του ακαδημαϊκού και του επιχειρησιακού τομέα «έχουμε κάποια εργαλεία τα οποία βοηθούν τα άτομα που παίρνουν αποφάσεις, που είναι στα κέντρα συντονισμού, να έχουν καλύτερη εικόνα από το πεδίο».

Το θέμα είναι πολύ επίκαιρο, μετά τα όσα είδαμε πρόσφατα στην Ελλάδα, υπέδειξε ο κ. Λιασίδης, προσθέτοντας πως, με την γρήγορη ανάλυση του νερού και τη διαπίστωση πως αυτό είναι ασφαλές, μπορούν οι διασώστες, οι πρώτοι ανταποκριτές σε ένα περιστατικό, να εργαστούν με ασφάλεια.

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ερευνητικός συνεργάτης του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», Δημήτρης Κουζαπάς, «αυτές οι τεχνολογίες μπορούν να ανιχνεύσουν και να δώσουν σωστή πληροφόρηση, άμεσα και γρήγορα στα κέντρα ελέγχου, έτσι ώστε να μπορέσουν να συντονίσουν καλύτερα την οποιανδήποτε επιχείρηση πρέπει να αναλάβουν».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως τα αποτελέσματα της ανάλυσης του νερού, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, είχαν ολοκληρωθεί σε περίπου 10 λεπτά και ενημερώθηκε άμεσα το Κέντρο Συντονισμού και Ελέγχου.

1

Όπως εξάλλου αναφέρεται σε ανακοίνωση, πέραν της συμβολής τους στην προστασία των μελών ομάδων άμεσης ανταπόκρισης, τα αποτελέσματα από την υλοποίηση του έργου αναμένεται ότι θα συμβάλουν ώστε να αναπτυχθούν οι δυνατότητες τέτοιων ομάδων, στην αντίληψη και επίγνωση της εξέλιξης μιας κρίσιμης κατάστασης, στη βελτίωση της ικανότητας για έλεγχο της κρίσης και στη μείωση του ρίσκου σε περίπτωση μόλυνσης, καθώς και στον από κοινού συντονισμό μεταξύ υπηρεσιών για την αποτελεσματική διαχείριση των κρίσεων.

Πέραν της σημερινής άσκησης στην Κύπρο, έχουν ήδη γίνει, με επιτυχία, πιλοτικές ασκήσεις σε Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν παρόμοιες ασκήσεις σε Ελλάδα και Βουλγαρία.