Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ναυτικά και αεροπορικά γυμνάσια συνεργασίας των δυνάμεων από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο, διεξάγονται στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας άσκησης «ΕΥΝΟΜΙΑ» που βρίσκεται σε εξέλιξη από σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά ελληνικά Rafalle θα πετάξουν στην Ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχοντας σε ασκήσεις συνεργασίας με γαλλικά μαχητικά. Μάλιστα γαλλικά Rafalle έχουν μετασταθμεύσει σε βάσεις της ελληνικής αεροπορίας.  

Την ευθύνη συντονισμού της φετινής «ΕΥΝΟΜΙΑ» έχει η Γαλλία και για τους σκοπούς των διάφορων σεναρίων της άσκησης έχουν δεσμευθεί περιοχές εντός της ζώνης ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου, οι οποίες αμφισβητούνται από την Άγκυρα.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου άμυνας, σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης και επιχειρησιακής δια λειτουργικότητας των συμμετεχουσών αεροναυτικών δυνάμεων.

«Η τετραμερής συνεργασία, καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας και του  Εθιμικού Διεθνούς Δικαίου, αποσκοπώντας στη διατήρηση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης θα εξεταστούν αντικείμενα Θαλάσσιας Απαγόρευσης, Έρευνας και Διάσωσης, ενώ για πρώτη φορά, στην «EUNOMIA 4-2023» θα εξεταστεί το τακτικό σκέλος επιχειρήσεων εκκένωσης αμάχων καθώς και άσκηση κυβερνοπολέμου.