Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Δύσκολη προβλέπεται η νύχτα, αφού σε εξέλιξη και εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Ακρούντα, με την περίμετρο της φωτιάς να φτάνει τα 11 χιλιόμετρα. 

Τα πύρινα μέτωπα στο κρατικό δάσος εκτείνονται μεταξύ των χωριών Ακρούντας – Διερώνας, ενώ η φωτιά καταστρέφει το πευκόφυτο δάσος του Κακομάλλη.

Λίγο πριν τις 20:00 ολοκλήρωσαν τις ρίψεις τους τα εναέρια μέσα, πριν καθηλωθούν λόγω σκότους, ενώ με επίγεια μέσα θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας η επιχείρηση κατάσβεσης. 

Στο σημείο έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέχεια μετέβη στο Συντονιστικό κέντρο και ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ .Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι προληπτικά εκκενώθηκαν κατοικίες, ενώ εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να ευθύνεται ο ανθρώπινος παράγοντας.

Όπως διαπιστώθηκε η φωτιά ξεκίνησε από την άκρη του δρόμου στην περιοχή Λιθομάγκα του χωριού Ακρούντα. Η Αστυνομία διερεύνησε πληροφορίες ότι θεάθηκε στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς άτομο, οι κινήσεις του οποίου καταγράφηκαν από κινητά τηλέφωνα πολιτών. Για την υπόθεση ανακρίθηκε από την Αστυνομία ένα άτομο, ωστόσο δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εις βάρος του.

Νωρίτερα μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, δήλωσε ότι οι φλόγες έχουν διανύσει αρκετή απόσταση εντός του Κρατικού Δάσους Λεμεσού, ενώ η μεγάλη προσπάθεια κατάσβεσης αναμενόταν μετά τις 19:00 όπου οι συνθήκες κατάσβεσης θα ήταν ευνοϊκότερες. 

Το έργο κατάσβεσης δυσχεραίνει το δύσβατο της περιοχής, οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν αλλά και η έλλειψη αντιπυρικών λωρίδων στην περιοχή.

Συντονιστικό κέντρο στήθηκε στην περιοχή, ενώ δεύτερο συντονιστικό κέντρο βρίσκεται στην Λευκωσία. Στην περιοχή μετέβη και ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Δασών, η φωτιά εκδηλώθηκε στη 13:28 σε περιοχή της κοινότητας Ακρούντας, πλησίον του Κρατικού Δάσους Λεμεσού, ενώ ήδη σε μόλις μία ώρα είχε κάψει 15 εκτάρια γεωργικών καλλιεργειών, πεύκων και θαμνώδους βλάστησης. 

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Ίκαρος ΙΙ που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων, με 5 αεροπλάνα και 2 πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Συγκεκριμένα από εδάφους συνδράμουν από το Τμήμα Δασών 80 άτομα προσωπικό με 14 πυροσβεστικά οχήματα, 4 βυτιοφόρα και 3 προωθητές γαιών, από την Πυροσβεστική Υπηρεσία 9 άτομα με 3 οχήματα.

Στην περιοχή κατευθύνθηκαν και επιπρόσθετες δυνάμεις πυρόσβεσης, για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης.

1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1