Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κατεχομενα

Ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών που ζούσαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και έχουν υποχρεωθεί με βρετανικές δικαστικές αποφάσεις να εκχωρήσουν ή να μοιράζονται την κηδεμονία με συζύγους ή συντρόφους που οι ίδιες καταγγέλλουν ως βίαιους και χειριστικούς, έχουν «απαγάγει» τα παιδιά τους και έχουν βρει καταφύγιο στα κατεχόμενα στην Κύπρο, μεταδίδει το BBC

Έρευνα του BBC, που εξετάζει τον αντίκτυπο δικαστικών αποφάσεων περί κηδεμονίας στο μέλλον παιδιών και οικογενειών, εντόπισε τουλάχιστον έξι γυναίκες που πλέον ζουν στα κατεχόμενα.

Όπως εξηγεί το βρετανικό κανάλι, η φυγή από τη Βρετανία μιας μητέρας με το παιδί της υπό αυτές τις συνθήκες, συνιστά απαγωγή με βάση το νόμο.

Η επιλογή της κατεχόμενης Κύπρου ως προορισμό οφείλεται στο ότι το ψευδοκράτος δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συνθήκης περί απαγωγής ανηλίκων και επίσης δε διατηρεί κάποια επίσημη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για έκδοση υπόπτων για τέλεση αδικημάτων.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση μάλιστα, τα τοπικά δικαστήρια έχουν εκδώσει διαταγή ασφαλιστικών μέτρων κατά του πατέρα, ώστε να μην έχει δικαίωμα να πλησιάσει μητέρα και παιδί.

Σύμφωνα με τις έξι μητέρες που μίλησαν στο BBC, υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες παρόμοιες περιπτώσεις.