Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Πριν από το τέλος Μαΐου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί από εκκλησιαστικής πλευράς η υπόθεση της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, σύμφωνα με έγκυρες εκκλησιαστικές πηγές του ΚΥΠΕ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η Ιερά Σύνοδος, στην περίπτωση που υπάρξει αμφισβήτηση επί της απόφασης του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου - που με βάση τις εκτιμήσεις θα υπάρξει- αναμένεται να λειτουργήσει ως Εφετείο και θα συγκληθεί εκτάκτως και πριν από την τακτική της συνεδρία που είναι ορισμένη για τον Ιούνιο, για να λάβει οριστική απόφαση για την υπόθεση.

Τη Δευτέρα, αρχής γενομένης στις 09:00, έχουν κληθεί ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου και τα πέντε μέλη της αδελφότητας της Μονής, ενώ ο ακριβής χώρος, στον οποίο θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, δεν έχει διευκρινιστεί.

Σε διευκρινιστική ερώτηση, οι εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Ανακριτική Επιτροπή θα δώσει τα  ευρήματα της στο εξαμελές Συνοδικό Δικαστήριο από όπου πήρε την εντολή και ακολούθως το Συνοδικό Δικαστήριο θα προχωρήσει στη μελέτη τους και θα ανακοινώσει την απόφαση του. Επανέλαβαν δε ότι αν υπάρξει αμφισβήτηση της απόφασης -που φαίνεται ότι θα υπάρξει – η οποία θα ληφθεί, όπως είχε δηλώσει και ο Αρχιεπίσκοπος και έτσι προβλέπεται, η Ιερά Σύνοδος θα λειτουργήσει ως Εφετείο, δηλαδή θα συνέλθει έκτακτα και θα πάρει οριστική απόφαση.

Ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου προσήλθε σήμερα Πέμπτη 09/05, σύσσωμη η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, συνοδευόμενη από τους δικηγόρους τους Ανδριάνα Κλαΐδη και Αναστάσιο Βαβούσκο. 

Κατέθεσαν υπόμνημα στο γραμματέα της ανακριτικής Επιτροπής της Ιεράς Συνόδου, Πρεσβύτερου Κυριάκου Κυριακού, με τους λόγους ακυρότητας της διαδικασίας ενώπιον του εξαμελούς Δικαστηρίου.

Παράλληλα τη Δευτέρα στις 9:00, έχουν κληθεί ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και τα πέντε μέλη της αδελφότητας της Μονής, ενώ ο ακριβής χώρος, στον οποίο θα παρουσιαστούν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, δεν έχει διευκρινιστεί. Την Τρίτη οι δυο εν αργία μοναχοί θα καταθέσουν ως μάρτυρες, ενώπιον της επιτροπής. 

Σε δηλώσεις του ο Αναστάσιος Βαβούσκος ένας εκ των δικηγόρων των μοναχών, ανέφερε ότι «σήμερα καταθέσαμε ένα υπόμνημα με τις ενστάσεις για την ακυρότητα της διαδικασίας». Υπόμνημα είχε υποβληθεί και παλαιότερα, ωστόσο όπως πρόσθεσε «επανήλθαμε γιατί δυστυχώς δεν έχει απαντηθεί». 

Οι δικηγόροι των μοναχών ισχυρίζονται ότι έχουν ήδη επιβληθεί ποινές από τον Μητροπολίτη Ησαΐα στις 5 Μαρτίου.

Άλλωστε όπως ανέφεραν παλαιότερα σε επιστολή τους προς τον Ησαΐα, στην οποία τον καλούσαν να αποσαφηνίσει αν αναγνωρίζει τις αποφάσεις της 5ης Μαρτίου, τόνισαν ότι «η αναγνώριση των αποφάσεων οδηγεί σε αναγνώριση του δεδικασμένου και στην αυτονόητη οριστική παύση κάθε περαιτέρω διαδικασίας εναντίον των εντολέων μας». 

Ενώ «η μη αναγνώριση τους συνεπάγεται την ανυπαρξία τους και την αυτονόητη ακυρότητα και ανυπαρξία των ποινών, που επιβλήθηκαν στους εντολείς μας (τρίμηνη αργία, μη καταβολή αποδοχών, παύση από τα καθήκοντα τους και βίαιη απομάκρυνση από την Μονή τους), τι οποίες όμως αυτοί από τις 5 Μαρτίου αδιαμαρτύρητα υπομένουν, διατηρώντας σε εκκρεμότητα όλους τους λόγους ακυρότητας της διαδικασίας μέχρι σήμερα».

 

1
1
1