Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τρη

Τρισάγιο στην μνήμη των ηρώων της ΕΟΚΑ 55-59 που σκοτώθηκαν στη θρυλική μάχη του Νοσοκομείου Λευκωσίας  τελέστηκε χθες το βράδυ στο χώρο της θυσία τους, εκεί όπου βρισκόταν η είσοδος του παλαιού γενικού νοσοκομείου

Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης έδωσαν  τη ζωή τους μαχόμενοι υπέρ της ελευθερίας της πατρίδας και της αποτίναξης του αγγλικού ζυγού.

«Δεν είναι εύκολο να κατανοήσουμε που βρήκαν το ψυχικό σθένος ένας 19χρονος και ένας 22χρονος να καταστούν από βροτοί , σε αθάνατοι από καθημερινοί νέοι σε αιώνια ινδάλματα», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ, Χάρης Αλεξάνδρου.

Οι δύο ήρωες σκοτώθηκαν στη προσπάθεια τους να απελευθερώσουν μαζί με τους Νίκο Σαμψών και τον Σπύρο Κυριάκου τον συλληφθέντα από τους Αγγλους Πολύκαρπο Γιωρκάτζη.

«Φέτος στις 23 Ιανουαρίου τέθηκε ο θεμέλιος λίθος  του νέου αρχαιολογικού μουσείου στον χώρο όπου ήταν το παλαιό νοσοκομείο  θέλω να πιστεύω   ότι αυτοί οι οποίοι την εξουσία αντλούν  από τις θυσίες των αγωνιστών  της ΕΟΚΑ  έλαβαν πρόνοια  να υπάρχει έστω μια πλάκα που να υπάρχει αναφορά στην μάχη του νοσοκομείου», σημείωσε ο κ. Αλεξάνδρου.

Μετά το τρισάγιο δρομείς του Σωματείου Περικλής Δημητρίου και μέλη της Νεολαίας του σωματείου Δικέφαλος Γερίου μετέφεραν φλόγα από το χώρο της θυσίας των ηρώων στους τάφους τους στο παλαιό κοιμητήριο Γερίου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.