Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Τζαμί Λεμεσός

Στόχος εμπρηστών έγινε τα μεσάνυκτα το τζαμί τζεντίτ ή αλλιώς «νέο τζαμί», που βρίσκεται στην οδό Αγκύρας στην περιοχή του παλιού Λιμανιού στη Λεμεσό. Άγνωστος έριξε εμπρηστικούς μηχανισμούς στους τείχους του τζαμιού, προκαλώντας ελαφριές ζημιές.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, «λίγο μετά τη 01:00 τα ξημερώματα άγνωστο, άγνωστα πρόσωπα έριξαν ένα εμπρηστικό αντικείμενο κατά του τζαμιού στην οδό Αγκύρας, όπου προκλήθηκε έκρηξη και σημειώθηκαν ελαφριές ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου, οι οποίες διορθώθηκαν άμεσα».

Την επίθεση κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης του τζαμιού, το οποίο έχει παραληφθεί από την αστυνομία, μαζί με το υλικό από άλλες κάμερες της περιοχής.

Στο βίντεο από το χώρο της επίθεσης, καταγράφεται ένα άτομο να προσεγγίζει με τα πόδια το τζαμί, να πυροδοτεί και στη συνέχεια να ρίχνει δύο εμπρηστικά αντικείμενα, τα οποία, όπως διαπιστώθηκε κατά τις έρευνες της Αστυνομίας, ήταν χάρτινες κροτίδες οι οποίες ήταν τυλιγμένες σε μπουκάλες που περιείχαν υγρή εύφλεκτη ύλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριάκου, «αξιωματικός και μέλη του ΤΑΕ Λεμεσού επισκέφθηκαν τη σκηνή και παρέλαβαν τεκμήρια για σκοπούς επιστημονικών εξετάσεων, ενώ με το πρώτο φως της μέρας οι εξετάσεις στην περιοχή συνεχίστηκαν, έχουν παραληφθεί κλειστά κυκλώματα τα οποία αξιολογούμε σε μια προσπάθεια για εντοπισμό των δραστών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι, μεγάλος αριθμός Μουσουλμάνων, κυρίως συριακής καταγωγής, είχε συγκεντρωθεί έξω από τζαμί και άπλωσαν χαλιά για να προσευχηθούν, χωρίς να ενημερώσουν τις αρχές, με αποτέλεσμα το κλείσιμο του δρόμου να προκαλέσει κυκλοφοριακό κομφούζιο και αντιδράσεις πολιτών.

Όπως σημείωσε ο κ. Κυριάκου, «χθες το πρωί λόγω της γιορτής του μπαϊραμιού είχε γίνει προσευχή στο συγκεκριμένο χώρο και ακολούθησε πορεία προς την εκδήλωση διαμαρτυρίας Σύριων κατά του καθεστώτος στη Συρία».

Η κυβέρνηση με ανάρτηση του εκπροσώπου της στο Twitter καταδίκασε την επίθεση στο τέμενος και σημειώνει ότι τέτοια γεγονότα δεν μπορεί να γίνουν ανεκτά και η ανοχή που επιδεικνύεται είναι μηδενική. 

Υπογραμμίζει ότι η διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας αποτελεί θεμελιώδης υποχρέωση της πολιτείας. 

Την επίθεση στο τζαμί έσπευσε να εκμεταλλευθεί πολιτικά ο κατοχικός ηγέτης.

Σε γραπτή δήλωση ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι δεν πρέπει να λησμονείται η ανεκτικότητα μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών, η οποία είναι απαραίτητη για τον σεβασμό και την κατανόηση των λαών, διαφορετικών θρησκειών.

Με τον κατοχικό ηγέτη να αναφέρει πως «η επίθεση κατά του τζαμιού στη Λεμεσό είναι μια εκδήλωση εχθρικού θυμού ενάντια στην πίστη και τις ιερές αξίες περισσότερων από 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, κάτι που δεν μπορεί να εξηγηθεί μέσω της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Ο Ερσίν Τατάρ ζήτησε άμεση προσαγωγή των δραστών στη δικαιοσύνη και πρόσθεσε πως τέτοιες απηρχαιωμένες, κατά την έκφρασή του, επιθέσεις  αποτελούν απειλή για την ανθρωπότητα σε ολόκληρο τον κόσμο, και είναι δυναμίτης για την παγκόσμια ειρήνη.