Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ιξ

Διάττοντας αστέρας φώτισε χθες το βράδυ τον ουρανό πάνω από την Κύπρο χαρίζοντας μαγευτικές εικόνες σε όσους ήταν αρκετά τυχεροί να απολαύσουν το μοναδικό αυτό φαινόμενο

Πρόκειται σύμφωνα με τον Αστροφυσικό Χρύσανθο Φάκα για ένα πετραδάκι λίγο μεγαλύτερο από καρύδι το οποίο εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης και λόγω της έλξης του από τη βαρύτητά ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα και θερμοκρασία.

«Ήταν ένα πανέμορφο μετέωρο από τα υπολείμματα του κομήτη Swift Tuttle, ο οποίος αυτός κομήτης στο διάβα του πριν πολλά χρόνια είχε αφήσει πάρα πολλά υπολείμματα και αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο η γη περνά από αυτή τη τροχιά και λόγω της πολύ μεγάλης βαρύτητας της έλκει στην ατμόσφαιρα της όλα αυτά τα υπολείμματα και πετραδάκια», σημείωσε ο κ. Φάκας.

Τα μετέωρα αρχίζουν να αποκτούν τεράστιες ταχύτητες ανά δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα να πυρακτώνονται και να εξαϋλώνονται στον ουρανό δημιουργώντας αυτή την φωτεινή λάμψη, τα λεγόμενα πεφταστέρια.

Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος, μπορεί να καταφέρουν να φθάσουν έως και την επιφάνεια της Γης χωρίς να εξαϋλωθούν πλήρως και σύμφωνα με τον κύριο Φάκα ονομάζονται μετεωρίτες. Ενώ όσα εξαϋλώνονται πλήρως στον ουρανό ονομάζονται διάττοντες αστέρες ή μετέωρα.

« Αυτά τα μετέωρα κατάφεραν να φθάσουν πολύ κοντά στη γη και για αυτό το λόγο κάποιοι συμπατριώτες μας άκουσαν τον κρότο της εκρήξεως και το σφύριγμα που είναι χαρακτηριστικό για ένα μετέωρο», υπογράμμισε ο κ. Φάκας.

Σύμφωνα με τον κ. Φάκα, η Γη θεωρητικά απομακρύνεται από το σημείο όπου βρίσκονται τα υπολείμματα του κομήτη. Ωστόσο δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να παρατηρηθούν στον ουρανό και άλλα παρόμοια αινόμενα.

Δανός: Αστεροειδής ενός μέτρου το χθεσινοβραδινό φαινόμενο

Με αφορμή το μοναδικό αυτό θέμα φιλοξενήθηκε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος, Γιώργος Δανός και παρέθεσε τις δικές του εκτιμήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Δανό το χθεσινοβραδινό φαινόμενο ήταν αστεροειδής ενός μέτρου.