Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Την είδηση της εξαφάνισης, κλοπής και φθοράς αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου σχολίασε σε δήλωσή της η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Λίνα Μενδώνη.

Ερωτηθείσα από ξένο δημοσιογράφο για τα συγκεκριμένα περιστατικά για τα οποία έχει ήδη απολυθεί ένας υπάλληλος του Μουσείου και βρίσκονται υπό αστυνομική διερεύνηση, η Υπουργός Πολιτισμού σημείωσε ότι είναι "εξαιρετικά λυπηρό και ιδιαίτερα σοβαρό το γεγονός, που πρόσφατα γνωστοποίησε το Βρετανικό Μουσείο".

"Το Υπουργείο Πολιτισμού παρακολουθεί με πολύ μεγάλη προσοχή την εξέλιξη του θέματος", κατέληξε η ίδια.

Υπενθυμίζεται ότι το Βρετανικό Μουσείο προχώρησε την Τετάρτη στην απόλυση ενός μέλους του προσωπικού του, και σύμφωνα με το BBC η αστυνομία διεξάγει έρευνα έπειτα από αναφορά που κάνει λόγο για εκθέματα που αγνοούνται. Σύμφωνα με το μουσείο, διαπιστώθηκε πως αντικείμενα συλλογής είχαν «εξαφανιστεί, κλαπεί ή υποστεί φθορές».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας εχθές, ο υπάλληλος, όπως αναφέρει η Mirror ήταν υπεύθυνος για τις ελληνικές αρχαιότητες. Ο 56χρονος Πίτερ Τζον Χιγκς εργαζόταν στο Μουσείο επί 35 χρόνια, και ήταν ανώτερος επιμελητής με εξειδίκευση στο τμήμα που σχετίζεται με τους αρχαίους ελληνικούς θησαυρούς. Φέρεται πως έβαζε προς πώληση τα ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα στο eBay.

Το Βρετανικό Μουσείο είχε ανακοινώσει ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για τα μέτρα ασφαλείας του, δηλώνοντας ότι ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε, ενώ σχεδιάζονται νομικές ενέργειες εναντίον του.