Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γ

Παρατεταμένος φαίνεται να είναι ο καύσωνας που πλήττει την Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, μιας και η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβη στην έκδοση νέων προειδοποιήσεων. Από τις 21:00 σήμερα (14/08) το βράδυ, μέχρι και τις 18:00 αύριο το απόγευμα, εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες θα πλήξουν το νησί. Σε επίπεδο «Κόκκινου Συναγερμού» θα βρίσκεται ο κίνδυνος πρόκλησης δασικών πυρκαγιών για τη μέρα του Δεκαπενταύγουστου.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία, για το εσωτερικό έχει εκδοθεί Κίτρινη Προειδοποίηση, με τη θερμοκρασία να αγγίζει αύριο τους 42 βαθμούς.

Για τα ψηλότερα ορεινά ωστόσο, η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε Πορτοκαλί Προειδοποίηση, με την θερμοκρασία αύριο να φτάνει τους 35 βαθμούς.

Παράλληλα, το Τμήμα Δασών πληροφορεί το κοινό ότι, λόγω της μαζικής εξόδου στα δάση για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, ο κίνδυνος έκρηξης και επέκτασης δασικών πυρκαγιών για αύριο Τρίτη,15 Αυγούστου 2023, παραμένει σε επίπεδο «ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ».

Συστάσεις Πολιτικής Άμυνας για προστασία από τον καύσωνα

Σε συστάσεις προς το κοινό με στόχο την ορθή προετοιμασία για ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από τον καύσωνα προέβη η Πολιτική Άμυνα.

Στην ανακοίνωσή της, που μεταδίδει το ΓΤΠ, η Πολιτική Άμυνα καλεί το κοινό να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις και τις βαριές σωματικές εργασίες κάτω από τον ήλιο. Συμβουλεύει επίσης να αποφεύγεται η ηλιοθεραπεία, το βάδισμα για πολλή ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να αποφεύγονται χώροι όπου επικρατεί συνωστισμός.

Καλεί, ακόμα, το κοινό, να φορεί δροσερά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα, να προστατεύει το κεφάλι με καπέλο και να φορεί γυαλιά ηλίου καλής ποιότητας που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.

Η κατανάλωση μικρών και ελαφρών γευμάτων, πλούσιων σε φρούτα και λαχανικά και φτωχών σε λίπη, καθώς και η κατανάλωση άφθονου νερού και χυμών φρούτων και λαχανικών συστήνεται από την Πολιτική Άμυνα, η οποία καλεί επίσης να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά και οι απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας.

Η Πολιτική Άμυνα περαιτέρω καλεί το κοινό να χρησιμοποιεί τεχνητά μέσα αερισμού (ανεμιστήρες) ή σύστημα κλιματισμού και να απευθύνεται σε γιατρό για προβλήματα υγείας που ενδεχομένως να παρουσιαστούν. Τέλος, καλεί το κοινό να μεριμνά για συγγενικά ή άλλα κοντινά πρόσωπα που είναι ηλικιωμένα ή χρήζουν φροντίδας.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

Εποχική χαμηλή πίεση και θερμή αέρια μάζα επηρεάζουν την περιοχή. Στην ατμόσφαιρα θα παρατηρείται σκόνη μέχρι και την Τετάρτη, οι συγκεντρώσεις της οποίας κατά διαστήματα ενδέχεται να είναι αυξημένες.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς και τοπικά μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί στα δυτικά και τα βόρεια παράλια λίγο ταραγμένη και στα υπόλοιπα παράλια μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 26 βαθμούς στο εσωτερικό και τα παράλια και στους 25 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά κυρίως αίθριος ωστόσο κατά διαστήματα θα παρατηρούνται αυξημένες μέσες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί αρχικά ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και αργότερα μέτριοι, 4 μποφόρ, και τοπικά ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι αρχικά λίγο ταραγμένη στα δυτικά και βόρεια παράλια και ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη στα νότια και ανατολικά παράλια, για να καταστεί αργότερα λίγο ταραγμένη και τοπικά στα δυτικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 44 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 37 στα ανατολικά και τα νότια παράλια, γύρω στους 34 στα δυτικά και βόρεια παράλια και γύρω στους 35 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Αύριο βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ, και παροδικά τοπικά μέχρι μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη ωστόσο στα δυτικά και στα βόρεια θα είναι λίγο ταραγμένη.

Την Τρίτη, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση την Τρίτη και μη αξιόλογη μεταβολή την Τετάρτη και την Πέμπτη, για να κυμανθεί ωστόσο πιο πάνω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές.