Τηλεόραση Ραδιόφωνο
delivery

Σε κλοιό καύσωνα η Κύπρος. Το θερμόμετρο στην πρωτεύουσα σκαρφάλωσε σήμερα στους 43 βαθμούς κελσίου, με το Τμήμα Μετεωρολογίας να μετατρέπει την Κίτρινη Προειδοποίηση που εξέδωσε χθες (12/08) για σήμερα, σε Πορτοκαλί.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Ματθαίος Παπαδάκης, «οι θερμοκρασίες σήμερα ανήλθαν γύρω στους 43 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 36 στα ανατολικά και νότια παράλια, γύρω στους 32 στα δυτικά και στα βόρεια και γύρω στους 36 στα υψηλότερα ορεινά. Θερμή αέρια μάζα επηρεάζει την περιοχή μας και εποχική χαμηλή πίεση και σκόνη υπάρχει  στην ατμόσφαιρα μέχρι και την Τετάρτη».

Οι πολίτες αναζήτησαν και σήμερα ανάσες δροσιάς στις παραλίες όπου παρατηρήθηκε το αδιαχώρητο. 

Σταμάτησαν τα delivery λόγω καύσωνα

Σε εφαρμογή τέθηκε για πρώτη φορά σήμερα και το διάταγμα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας για προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος, Αριστόδημο Οικονομίδη, «το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας μετά την προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας για εξαιρετικά ψηλή θερμοκρασία, για συγκεκριμένες περιοχές του εσωτερικού και τα υψηλότερα ορεινά εξέδωσε την δική του ανακοίνωση για διακοπή των υπαίθριων βαριών και μέτριων εργασιών καθώς και της μεταφοράς και παραδόσεις προϊόντων με δίκυκλα. Εδώ μιλάμε περισσότερο για τα deliveries».

Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ σε συγκεκριμένες περιοχές του εσωτερικού, καθώς επίσης και στα υψηλότερα ορεινά.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, «σε περιοχές του εσωτερικού οι οποίες καθορίζονται ως περιοχές με υψόμετρο κάτω από 300 μέτρα και που απέχουν πέραν από 10 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή. Επίσης ισχύει  και στα υψηλότερα ορεινά, πάνω από 1150 μέτρα λόγω και της έντονης ακτινοβολίας η οποία υπάρχει στις περιοχές εκείνες».

Επί ποδός βρίσκονταν σήμερα Λειτουργοί του Τμήματος Επιθεώρησης Λειτουργίας, διενεργώντας ελέγχους για συμμόρφωση με το διάταγμα.  

Με τον κ. Οικονομίδη να δηλώνει στον ΑΝΤ1 ότι, «οι εταιρίες διανομής φαγητού είχαν ενημερωθεί από το πρωί ότι θα ισχύει αυτή η διακοπή και πάρα πολλές εταιρείες δεν έκαναν delivery ή το έκαναν με τη χρήση αυτοκινήτου».

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Τμήματος η συμμόρφωση με το διάταγμα ήταν σχεδόν καθολική ενώ όπως ανέφερε σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι χιλιάδες πολίτες απουσίαζαν σήμερα από τη Λευκωσία άρα η ζήτηση για delivery ήταν μειωμένη.

Απανωτές προειδοποιήσεις

Σε ισχύ βρίσκεται απόψε κίτρινη προειδοποίηση αφού η θερμοκρασία δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τους  26 βαθμούς κελσίου στο εσωτερικό και τα παράλια και κάτω από τους 25 βαθμούς στα υψηλότερα ορεινά.

Καμίνι θα είναι και αύριο η Κύπρος οπότε και σύμφωνα με τις ενδείξεις ο υδράργυρος θα εκτοξευθεί στους 44 βαθμούς κελσίου.

Όπως δήλωσε ο Λειτουργός του Τμήματος Μετεωρολογίας, Ματθαίος Παπαδάκης, «έχουμε εκδώσει και πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο που ισχύει από τις 11:00 μέχρι τις 18:00 το απόγευμα που θα κυμαίνεται γύρω στους 44 βαθμούς κελσίου σε περιοχές του εσωτερικού και γύρω στους 35 βαθμούς κελσίου στα υψηλότερα ορεινά».

Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται τον Δεκαπενταύγουστο με τη θερμοκρασία ωστόσο να κυμαίνεται γύρω στους 40 βαθμούς κελσίου.