Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΕΤΥΦΑ Προμηθέας

Ολοκληρώθηκαν εντός Ιουλίου οι θαλάσσιες δοκιμές στο πλοίο ΕΤΥΦΑ Προμηθέας που θα εξυπηρετεί τον πρώτο τερματικό σταθμό εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κύπρου, που θα βρίσκεται στο Βασιλικό. Το πλοίο είναι έτοιμο να παραδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία το αμέσως επόμενο διάστημα.  

Η China Petroleum Pipeline Engineering Company (CPP) ανακοινώνει ότι οι εργασίες στην πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης (FSRU) που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη Σαγκάη, έχουν ολοκληρωθεί. Η μονάδα αναμένεται να παραδοθεί πολύ σύντομα.  

Η CPP πραγματοποίησε την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, τελετή θαλάσσιων δοκιμών για το ΕΤΥΦΑ Προμηθέας, στην παρουσία αξιωματούχων της Cosco Shipping Heavy Industry, της China Petroleum Pipeline Engineering Company, της ETYFA, της LR και άλλων αρμοδίων.  

Οι θαλάσσιες δοκιμές του πλοίου κατασκευής 2002, που πριν την αγορά του από την Κυπριακή Δημοκρατία ονομαζόταν Galea, πραγματοποιήθηκαν από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2023. Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο για το όλο έργο, καθώς σηματοδοτεί την ολοκλήρωση μετατροπής του πλοίου σε πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Θαλάσσιες δοκιμές πραγματοποιούνται σε όλα τα πλοία μετά την αποξήρανση και τις όποιες μεγάλες εργασίες, καθώς είναι ζωτικής σημασίας να ελεγχθεί η αξιοπλοΐα του και να δοκιμαστεί ο νέος ή ανακαινισμένος εξοπλισμός που εγκαταστάθηκε. Επιπλέον, μέσω των δοκιμών αυτών, ελέγχονται τα συστήματα πλοήγησης και ασφάλειας. Κατά τις δοκιμές δεν παρατηρήθηκαν σημαντικά προβλήματα. Στις δοκιμές συμμετείχε το προσωπικό του ναυπηγείου, της CPP, η Class Society, το Lloyds Register και εκπρόσωποι της ETYFA.

Το ΕΤΥΦΑ Προμηθέας θα πραγματοποιήσει τις δοκιμές αερίου, που είναι και το τελικό στάδιο, από τις 24 μέχρι τις 31 Αυγούστου 2023. Πρόκειται για την διαδικασία ελέγχου της ακεραιότητας των δεξαμενών φορτίου, των σωληνώσεων των αντλιών, των συναγερμών ασφαλείας και του νέου εξοπλισμού που επιτρέπει τη μετατροπή του LNG σε Φυσικό Αέριο και εν συνεχεία τη μεταφορά του αερίου στη στεριά και στις εγκαταστάσεις του Βασιλικού.  

Με την ολοκλήρωση και των δοκιμών φυσικού αερίου, θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή μετονομασίας του πλοίου, στην οποία θα παραστούν αξιωματούχοι και από την Κύπρο. Το ΕΤΥΦΑ Προμηθέας αναχωρεί για την Κύπρο αμέσως μετά την τελετή μετονομασίας.