Τηλεόραση Ραδιόφωνο
πορεία μνήμης Ισαάκ Σολωμού

Για την πεντασύλλαβη Ε-ΛΕΥ-ΘΕ-ΡΙ-Α. Για να μείνει ζωντανή η μνήμη των ηρώων της Αμμοχώστου, που 27 χρόνια πριν δολοφονούνταν εν ψυχρώ από τον Τούρκο κατακτητή. Για να διατρανωθεί ο πόθος για απελευθέρωση.

Το οδοιπορικό της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού» ξεκίνησε σήμερα από τον ακριτικό Πύργο Τυλληρίας. Φέτος μαζί με τους μοτοσικλετιστές, και σύνολα δρομέων, κολυμβητές, ποδηλατιστές και φουσκωτή λέμβος. Μαζί τους η κόρη και η αδερφή του Τάσου Ισαάκ.

Ο εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας», Ανδρέας Πεττεμερίδης, ανέφερε, «πίσω μας βλέπετε την κατεχόμενη Μόρφου. Στην πορεία μας θα βρούμε οδοφράγματα. Αυτό αποδεικνύει  πως σε ετούτο τον τόπο δεν υπάρχει Ελευθερία. Εμείς λοιπόν σαν Πρωτοβουλία Ισαάκ-Σολωμού διεκδικούμε αυτή την πεντασύλλαβη. Αυτή για την οποία πέθανε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, ο Κυριακός Μάτσης, ο Γρηγόρης Αυξεντίου , ο Ισαάκ και ο Σολωμού».

Μετά το συμβολικό κλείσιμο του οδοφράγματος Λιμνίτη, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν διάφορα ιστορικά σημεία, όπως το Μουσείο του Αγίου Γεωργίου στη Χλώρακα, το Γυμνάσιο της Πάφου, όπου φοιτούσε ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης και το Ιακώβειο Γυμναστήριο Πάφου. Εκεί όπου ο 15χρονος τότε Ευαγόρας ανέβηκε στον ιστό και κατέβασε την σημαία του κατακτητή.

Η πορεία κατέληξε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας το απόγευμα.

Αύριο οι συμμετέχοντες θα επισκεφθούν ιστορικά μνημεία της Λευκωσίας, πριν πορευθούν προς την ελεύθερη Αμμόχωστο για τρισάγιο στους τάφους των ηρώων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Κορύφωση των εκδηλώσεων, η μεγάλη πορεία από όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου το Σάββατο, για την εκδήλωση μνήμης, τιμής και απελευθέρωσης στο οδόφραγμα της Δερύνειας. Λίγα μόλις μέτρα μακριά, από τους χώρους της θυσίας των δύο παλληκαριών.