Τηλεόραση Ραδιόφωνο
*Φωτογραφία Αρχείου
*Φωτογραφία Αρχείου

Στο ηλεκτρικό δίκτυο αποδίδεται η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (30/07) στο Παλαιχώρι, η τέταρτη σε διάστημα δυο εβδομάδων στην ευρύτερη περιοχή. Στις 07:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σημείο από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία, την Αστυνομία, Πυροσβεστική και Τμήμα Δασών, την ώρα που ψηλά στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης, τίθεται το όλο πλέγμα του ηλεκτρικού δικτύου σε δασικές περιοχές.

Όπως δήλωσε στο Ant1live ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, τα κλιμάκια που βρέθηκαν το πρωί στον χώρο, κατάφεραν να εντοπίσουν το σημείο έναρξης της πυρκαγιάς και διαπιστώθηκε πως αυτή ξέσπασε από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Σημείωσε παράλληλα πως σε κοντινή απόσταση εντοπίστηκαν και καμένα επιφανειακά καλώδια (επίγεια), τα οποία προφανώς τοποθετήθηκαν παράνομα για να κλέβουν ρεύμα. Το γεγονός πως εν τέλει δεν προκάλεσαν αυτά την πυρκαγιά, δεν μειώνει την ανησυχία για ενδεχόμενες δυσάρεστες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς για τα αίτια πρόκλησης της χθεσινής πυρκαγιάς ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως υπάρχει μια παροχή ρεύματος από την ΑΗΚ και μια υδραντλία, η οποία έχει εγκαταλειφθεί και η παροχή διακόπηκε. Ωστόσο, υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο συγκεκριμένο σημείο, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά.

Υπενθυμίζεται ότι από την πυρκαγιά κάηκε έκταση 10 εκταρίων καλυμμένη με δασική βλάστηση και απειλήθηκαν κατοικίες και υποστατικά, ενώ για την κατάσβεση της ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Ίκαρος 2, με την συνδρομή ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Την ίδια ώρα, ο διευθυντής του Τμήματος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επικαλούμενος τον πίνακα που απέστειλε στην ΑΗΚ, αναφορικά με δυνητικά επικίνδυνες ηλεκτροδοτήσεις στον τομέα ευθύνης του Τμήματος Δασών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Τμήμα κατέγραψε 475 τέτοιες περιπτώσεις.

Η θέση της ΑΗΚ

Σε επικοινωνία του Ant1live με την εκπρόσωπο Τύπου της ΑΗΚ, μας ανέφερε πως «η ΑΗΚ έχει όλη την καλή διάθεση να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς για να περιοριστούν στο ελάχιστο οι κίνδυνοι πρόκλησης δασικών πυρκαγιών», τονίζοντας παράλληλα πως η Αρχή προβαίνει τακτικά σε εργασίες συντήρησης και πρόληψης εντός δασικών εκτάσεων.

Όπως ανέφερε ενδεικτικά η Χριστίνα Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ προβαίνει σε κλάδεμα δέντρων κατά μήκος του ηλεκτρικού δικτύου, ως επίσης και σε καθαρισμό της ξηράς βλάστησης σε ακτίνα τριών μέτρων, κάτω από τους μετασχηματιστές.

Υπουργική παρέμβαση

Υπενθυμίζεται ότι με αφορμή την πυρκαγιά στο κρατικό δάσος Πάφου και τη διχογνωμία του Τμήματος Δασών με την ΑΗΚ, ο υπουργός Γεωργίας Πέτρος Ξενοφώντος έλαβε την απόφαση όπως μην ξαναχρησιμοποιηθεί το υφιστάμενο εναέριο δίκτυο της ΑΗΚ μήκους 11 χιλιομέτρων από τον Κάμπο της Τσακκίστρας μέχρι τον Σταυρό της Ψώκας.

Σύμφωνα με την απόφαση η περιοχή θα ηλεκτροδοτείται προσωρινά με γεννήτριες, οι οποίες ήδη έχουν τεθεί σε λειτουργία, ενώ έχει ήδη επικοινωνήσει και με τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξη Βαφεάδη, για να εγκατασταθεί το συντομότερο δυνατό φωτοβολταϊκό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα για αυτόνομη λειτουργία των εγκαταστάσεων του Τμήματος Δασών στην περιοχή.

Για την ώρα που απάντες τελούν εν αναμονή για το αποτέλεσμα της έρευνας που διέταξε ο Υπουργός Γεωργίας. Ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στις 26 Ιουλίου είπε ότι ο Υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί έρευνα και παρότρυνε «να περιμένουμε τα αποτελέσματά της».