Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σαδ

Νέα κόντρα με φόντο την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες (30/07) το μεσημέρι στο Παλαιχώρι άρχισε μεταξύ Τμήματος Δασών και Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου.

Με έντονο ύφος ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου σε παρέμβαση του χθες στο Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1, παρουσιάστηκε πεπεισμένος ότι και αυτή η πυρκαγιά ξέσπασε από το ηλεκτρικό δίκτυο καθώς είχαν εντοπιστεί σε κοντινή απόσταση επιφανειακά καλώδια, τα οποία διαπιστώθηκε τελικά πως είχαν τοποθετηθεί παράνομα από εταιρεία.

Στις καταγγελίες απάντησε άμεσα η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, συνεργείο της οποίας πραγματοποίησε το μεσημέρι αυτοψία στο σημείο, διαπιστώνοντας πως τα συγκεκριμένα καλώδια βρίσκονταν σε απόσταση από την πυρκαγιά.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1 η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, «το συνεργείο της ΑΗΚ, έχει εντοπίσει καμένο μετρητή σε υποστατικό, ο οποίος μετρητής ήταν απενεργοποιημένος με ασφάλεια, δηλαδή δεν διαπερνούσε ρεύμα, άρα δεν είναι δυνατό να ξεκίνησε πυρκαγιά από το συγκεκριμένο μετρητή. Τα παράνομα καλώδια που εντοπίστηκαν είναι σε άλλο σημείο από όπου ήταν η πυρκαγιά. Η Αρχή ηλεκτρισμού δεν γνωρίζει από που προκλήθηκε η πυρκαγιά».

Σύμφωνα με τη διαπίστωση της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, η φωτιά φαίνεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα σε σημείο που υπήρχε εγκαταλελειμμένη υδραντλία, ανέφερε ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, διαψεύδοντας την ΑΗΚ, πως η πυρκαγιά δεν προκλήθηκε από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο Διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, «στο σημείο έκρηξης της πυρκαγιάς έχουμε παροχή προς υδραντλία, η παροχή είχε μεν διακοπεί, όμως υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σημείο και έχει διαπιστωθεί βραχυκύκλωμα σε αυτό το σημείο της παροχής».

Το Τμήμα Δασών αναμένει την έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομίας και της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας για τα αίτια πρόκλησης της πυρκαγιάς, καθώς είναι η τέταρτη πυρκαγιά που ξεσπά στην ίδια περιοχή φέτος το καλοκαίρι.