Τηλεόραση Ραδιόφωνο
σαδ

Σε συναγερμό τέθηκαν για άλλη μια φορά οι δυνάμεις πυρόσβεσης από πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 14:45 στην κοινότητα Παλαιχωρίου.

Για την κατάσβεση της ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Ίκαρος 2, με την συνδρομή ισχυρών επίγειων και εναέριων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 φιλοξενήθηκε ο διευθυντής του Τμήματος Δασών, Χαράλαμπος Αλεξάνδρου, ο οποίος βρέθηκε στο σημείο για να επιθεωρήσει την όλη κατάσταση. Σε έντονο ύφος, απέδωσε την σημερινή πυρκαγιά στην ηλεκτροδότηση, ξεκαθαρίζοντας πως δεν ήταν κακόβουλη ενέργεια.

Ο ίδιος εντόπισε μέχρι και επιφανειακά καλώδια στην περιοχή, απευθύνοντας έκκληση για να ληφθεί σοβαρά το όλο φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με τον ίδιον, τα ηλεκτροφόρα καλώδια προκαλούν περίπου δέκα πυρκαγιές τον χρόνο, τονίζοντας ότι προειδοποιεί εδώ και χρόνια για τους κινδύνους.

Υπενθυμίζεται ότι για τα ηλεκτροφόρα καλώδια άνοιξε μεγάλη συζήτηση μετά την πυρκαγιά στο κρατικό Δάσος Πάφου, η οποία έφερε και την παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας.

Αύριο μάλιστα στις 07:00 θα μεταβούν στο σημείο κλιμάκιο του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας και της Ηλεκτρομηχανολογικής Υπηρεσίας, για να εξακριβωθούν με πάσα λεπτομέρεια οι αιτίες πίσω από την σημερινή πυρκαγιά.

Μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης

Επιχείρησαν συνολικά 7 πτητικά μέσα, 1 αεροσκάφος του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 2 μισθωμένα ελικόπτερα και 1 ελικόπτερο της αστυνομίας. Τον συντονισμό των εναέριων μέσων ανέλαβε ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς.

 Και ισχυρές επίγειες δυνάμεις με 130 άτομα του Τμήματος Δασών με 20 πυροσβεστικά οχήματα, 12 άτομα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 5 πυροσβεστικά οχήματα, 3 οχήματα της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, 3 οχήματα της Πολιτικής Άμυνας, 3 προωθητές γαιών και 3 βυτιοφόρα και εθελοντές.

Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών, Γιώργος Κωνσταντίνου, η άμεση επέμβαση και ισχυρή κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης απέτρεψαν τα χειρότερα και την εξάπλωση της.

Η κατάσταση γύρω στις 17:00  το απόγευμα ήταν διαχειρίσιμη, λίγο αργότερα τέθηκε υπό έλεγχο, ωστόσο ισχυρές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή και στο σημείο για την αποτροπή αναζοπυρώσεων.

Από την πυρκαγιά κάηκε έκταση 10 εκταρίων καλυμμένη με δασική βλάστηση και απειλήθηκαν κατοικίες και υποστατικά.

 

*Φωτογραφίες: Τμήμα Δασών, Atlas Fireteam

 

σαδ
σαδ
 Όνομα πυρκαγιά Άγιος Επιφάνειος Παλαιχώρι
 Όνομα πυρκαγιά Άγιος Επιφάνειος Παλαιχώρι