Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γφ

Για τις πιο δύσκολες εκλογές που έχουν γίνει στην Δημοκρατία προετοιμάζεται η Υπηρεσία Εκλογών, αφού για πρώτη φορά, στις 9 Ιουνίου του 2024, θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα οι ευρωεκλογές και οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Μέχρι και έξι ψηφοδέλτια θα δοθούν στους πολίτες δημαρχούμενων περιοχών, ενώ στους ψηφοφόρους των κοινοτήτων θα δοθούν μέχρι και τέσσερα. 

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι, ο Μενέλαος Βασιλείου, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, την ίδια ημέρα θα διεξαχθούν συνολικά οκτώ εκλογικές διαδικασίες: για δημάρχους, αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, για κοινοτάρχες και μέλη των κοινοτικών συμβουλίων, για τους προέδρους των επαρχιακών Αρχών Αυτοδιοίκησης και για τα μέλη των σχολικών εφοριών.  

Σύμφωνα με τον. κ. Βασιλείου, η διαφοροποίηση στον αριθμό των ψηφοδελτίων ανά περιοχή, έγκειται στο γεγονός ότι στις δημαρχούμενες περιοχές υπάρχει και η εκλογή των σχολικών εφοριών και των αντιδημάρχων. 

Την ίδια ώρα, τονίζεται ότι ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει διαφορετικό αριθμό ψηφοδελτίων, αφού δεν ψηφίζουν όλοι οι πολίτες σε όλες τις εκλογές.  

Τα ψηφοδέλτια θα έχουν διαφορετικό χρώμα και οι πολίτες θα ψηφίσουν σε μια κοινή κάλπη. Μετά το τέλος της διαδικασίας θα γίνεται η διαλογή και η καταμέτρηση. 

Αλλαγή θα υπάρξει και στο μέγεθος των εκλογικών κέντρων, αφού μέχρι στιγμής το κάθε κέντρο εξυπηρετούσε 600 με 650 εκλογείς, ενώ πλέον θα εξυπηρετεί έως και 400 εκλογείς, με βάση τον προγραμματισμό της Υπηρεσίας σε συνεργασία με τις επαρχιακές διοικήσεις.