Τηλεόραση Ραδιόφωνο
τοπικη αυτοδιοικηση

Οριστικό: Οι Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν μαζί με τις Ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου 2024, ενώ οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να έχουν «κλειδώσει» από τις 2 Απριλίου.

Αυτό ξεκαθάρισε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Κωνσταντίνου, κατά την έναρξη της συζήτησης των τροποποιήσεων που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για εισαγωγή ρυθμίσεων αναφορικά με τη διεξαγωγή των εκλογών, την αντιμισθία των αντιδημάρχων, και την ημερομηνία έναρξης της ισχύος των διατάξεων που αφορούν στη σύσταση συμπλεγμάτων παροχής υπηρεσιών.

Οι αλλαγές που προτείνονται μέσα από τρία νομοσχέδια, αποκλειστικό στόχο έχουν, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, την εύρυθμη λειτουργία της μεταρρύθμισης.

Κωνσταντίνος Ιωάννου-Υπουργός Εσωτερικών

«Παραμένουμε προσηλωμένοι στην αρχιτεκτονική που διέπει την φιλοσοφία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης και κάνουμε μικρές αλλαγές για να εξασφαλίσουμε την ομαλότερη λειτουργία της μεταρρύθμισης».

Στόχος, συμφώνησαν κατά πλειοψηφία τα μέλη της Επιτροπής, να ψηφιστούν οι τροποποιήσεις ως τον Ιούλιο και προτού η Βουλή ολοκληρώσει τις εργασίες της ενόψει των θερικών διακοπών.

Άριστος Δαμιανού- Πρόεδρος Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής

Υπάρχουν επί μέρους πτυχές που χρήζουν βελτίωσης, δεν πρέπει να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα γίνουμε και ρεζίλι διεθνώς αφού αναβάλαμε της εκλογές με νόμο.

Νίκος Συκας – Βουλευτής ΔΗΣΥ

Είμαστε στο τελικό στάδιο διόρθωσης των στρεβλώσεων ως ΔΗΣΥ η θέση μας είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να αλλάξουνε την φιλοσοφία.

Μαρίνος Μουσιούτας- Βουλευτής ΔΗΠΑ

 «Υπάρχουν νομοθετικές ατέλειες και στρεβλώσεις που θα έπρεπε να διορθωθούν πριν την υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αναμένουμε να έχουν ψηφιστεί οι τροποποιήσεις πριν κλείσει η Βουλή για το καλοκαίρι,

Αντιθέτως, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζητά ριζική τροποποίηση του νόμου.

«Κυρίως ενοποίηση των δήμων, απλοποίηση των διαδικασιών, μείωση των ψηφοδελτίων και ανάδειξη της δυνατότητας των πολιτών, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες να εκφράζονται σωστά», ανέφερε.

Ο Ανδρέας Βύρας, πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, και ο Ανδρέας Κιτρομηλίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, συμφώνησαν πως θα πρέπει να επανεξεταστεί η πρόνοια που αφορά στις σχολικές εφορίες.