Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Αννίτα Δημητρίου

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και σε ηγετικές θέσεις και πως σε ορισμένα μέρη του κόσμου δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ σε άλλα είναι θύματα βίας και κοινωνικής καταπίεσης, αντιμετωπίζοντας πατριαρχικά στερεότυπα, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου.

Διεμήνυσε παράλληλα ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί περισσότερη δράση και να ακουστούν οι φωνές εκείνες που θα στηρίξουν τις προσπάθειες για να αλλάξουν νοοτροπίες και να προωθηθεί η νομοθεσία και οι δέουσες πολιτικές προς στήριξη των γυναικών, διαβεβαιώνοντας ότι υπό την Προεδρία της η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου και η ίδια προσωπικά θα σταθούν δίπλα στις γυναίκες.

Η Αννίτα Δημητρίου ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην πρωινή σύνοδο του 38ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Παγκόσμιας Ένωσης Οδηγών και Κοριτσιών Προσκόπων (WAGGGS) που φιλοξενείται στην Κύπρο από το Σώμα Κυπρίων Οδηγών (ΣΚΟ).

Στο Συνέδριο που είναι από τα μεγαλύτερα Παγκόσμια Συνέδρια που έχουν διοργανωθεί ποτέ στην Κύπρο και το οποίο πραγματοποιείται στο Ευρωπαίκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συμμετέχουν πέραν των 400 συμμετεχόντων από 106 εθνικούς οργανισμούς οδηγών και κοριτσιών προσκόπων.

Στην ομιλία της η Αννίτα Δημητρίου τόνισε πως σε όλη της τη ζωή και την πολιτική της σταδιοδρομία, αντιμετώπισε προκλήσεις, δυσκολίες ακόμη και αμφισβητήσεις, σημείωσε ωστόσο πως αυτές οι εμπειρίες τις έχουν χρησιμεύσει μόνο για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα και την αποφασιστικότητά της. «Και το να είμαι γυναίκα δεν ήταν παρά η πηγή της δύναμής μου», τόνισε.

Η Πρόεδρος της Βουλής καλωσόρισε στην Κύπρο τα κορίτσια και τις γυναίκες από όλο τον κόσμο, αναφέροντας πως είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο να φιλοξενεί ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Σε αυτό το πλαίσιο συνεχάρη θερμά το Σώμα Κυρίων Οδηγών για την άρτια διοργάνωση και τη ζεστή φιλοξενία του Συνεδρίου στην Κύπρο.

Στο πλαίσιο της ομιλίας της η κ. Δημητρίου είπε ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, τα ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, την ισότητα των φύλων και την εξάλειψη των στερεοτύπων των φύλων έγιναν προτεραιότητα στην ατζέντα της, και δήλωσε περήφανη που  πρωτοστάτησε στην υιοθέτηση της τροποποίησης της νομοθεσίας έτσι ώστε να αναγνωρίζεται η «γυναικοκτονία» ως ποινικό αδίκημα σε μια ευρύτερη προσπάθεια να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

«Εργαστήκαμε επίσης» πρόσθεσε «για νομοθεσίες που ποινικοποιούν τον σεξισμό, την παρενόχληση και την καταδίωξη» ενώ σημείωσε ότι και πέρα από τα σύνορα της Κύπρου, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τις γυναίκες στο Ιράν, υποστηρίζοντας τις στον αγώνα τους για ισότητα και δικαιοσύνη.

Υπενθύμισε ακόμη ότι μετά τα φρικτά γεγονότα στην Ουκρανία, οι γυναίκες πρόεδροι των κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στη Βαρσοβία τον Απρίλιο του 2022, όπου διερεύνησαν τρόπους παροχής ουσιαστικής βοήθειας σε γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, τονίζοντας ότι η ίδια έχει προτείνει προσωπικά στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας οι συναντήσεις των γυναικών προέδρων των κοινοβουλίων της ΕΕ να πραγματοποιούνται σε τακτική βάση για να συνεχιστεί η ευαισθητοποίηση για τα θέματα της ανισότητας των φύλων, της θεσμικής κουλτούρας και του τρόπου με τον οποίο οι γυναίκες απεικονίζονται δημόσια.

Η Πρόεδρος της Βουλής στάθηκε ακολούθως στη σημασία των εθελοντικών κινημάτων των γυναικών και στον κεντρικό τους ρόλο στην ενδυνάμωση των γυναικών, υποδεικνύοντας ότι «αυτή είναι η κινητήρια δύναμη για την αμφισβήτηση των κοινωνικών κανόνων, την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω φύλου και την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών παγκοσμίως».

«Ως νέα πολιτικός και η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής της Κύπρου, δεν θα μπορούσα παρά να επισημάνω τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα εθελοντικά κινήματα στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής» σημείωσε και συνεχάρη στο πλαίσιο αυτό την Παγκόσμια Ένωση Οδηγών και Προσκόπων Κοριτσιών και τις οργανώσεις μέλη της καθώς έχουν δεσμευτεί τόσο σταθερά στην ενδυνάμωση των γυναικών στην εκπαίδευση και στην ανάπτυξη ηγετικών δεξιοτήτων.

«Ο εθελοντισμός και η ενεργός συμμετοχή του πολίτη αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των δράσεων σας και μας δείξατε στην πράξη, τη δύναμη της ενότητας στη διαφορετικότητα, δημιουργώντας χώρους όπου κορίτσια από διαφορετικά υπόβαθρα μπορούν να ενωθούν, να υποστηρίξουν το ένα το άλλο και να κάνουν τη διαφορά στις κοινότητές τους» τόνισε απευθυνόμενης προς τις συμμετέχουσες και συμμετέχοντες στο Συνέδριο η Πρόεδρος της Βουλής.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε ακολούθως στα λόγια της Sandra O'Connor ότι «καθώς οι γυναίκες αποκτούν την εξουσία, τα εμπόδια θα αρχίσουν να πέφτουν» και «καθώς η κοινωνία βλέπει τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες και οι γυναίκες βλέπουν τι μπορούν να κάνουν οι (ίδιες οι) γυναίκες, θα υπάρχουν περισσότερες γυναίκες έξω να κάνουν πράγματα και όλοι θα είμαστε καλύτερα με αυτό», τονίζοντας ότι παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

«Αγαπημένες γυναίκες του κόσμου, το μέλλον θα είναι πραγματικά δικό μας, όταν εργαστούμε συλλογικά για τη διαμόρφωσή του. Καμία σημαντική αλλαγή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία, τη συνεργασία και τη συλλογική δράση ατόμων, κοινοτήτων και οργανισμών» είπε απευθυνόμενη προς τις συμμετέχουσες η Αννίτα Δημητρίου τονίζοντας ότι «μέσα από τον εθελοντισμό και τη συλλογική προσπάθεια, μπορούμε να ονειρευόμαστε και να βοηθάμε τους άλλους να ονειρεύονται και μπορούμε να δράσουμε, κάνοντας ουσιαστικά βήματα προς έναν καλύτερο κόσμο».

«Τελικά, θα μπορέσουμε να δούμε νέες γυναίκες και κορίτσια να οδηγούν το δρόμο για την πρόοδο και να γίνονται οι ηγέτες του αύριο» είπε και εξέφρασε καταλήγοντας τη βεβαιότητα ότι το Συνέδριο της WAGGGS θα είναι «μια εξαιρετική ευκαιρία να αναλογιστούμε τα ορόσημα και τις συλλογικές σας δράσεις, να δημιουργήσουμε δεσμούς και κυρίως να θέσουμε νέους στόχους».