Τηλεόραση Ραδιόφωνο
καυσωνας θερμομετρο

Θύμα του καύσωνα, το πρώτο για το φετινό καλοκαίρι, είναι ένας ενενηντάχρονος, ο οποίος άφησε χθες την τελευταία του πνοή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, ο άτυχος ηλικιωμένος, είχε μεταφερθεί στο  τμήμα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών προχθές Παρασκευή, με συμπτώματα θερμοπληξίας.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ

«Έγινε εισαγωγή για ενδονοσοκομειακή νοσηλεία και δυστυχώς έχει αποβιώσει. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύουμε άλλα δύο ηλικιωμένα άτομα 77 και 78 ετών με συμπτώματα θερμοπληξίας τα οποία διερευνώνται, έχουν την κλινική εικόνα. Είναι σε κανονικό θάλαμο ελπίζουμε ότι στο τέλος της ημέρας θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να εξέλθουν του νοσοκομείου». 

Όπως πληροφορείται ο ΑΝΤ1, και ένας τρίτος ηλικιωμένος ασθενής, ηλικίας 80 ετών, νοσηλεύεται με συμπτώματα θερμπληξίας, εδώ και δύο ημέρες, στη μονάδα εντατικής θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού.

Σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ, θάνατοι λόγω θερμοπληξίας καταγράφονται κάθε χρόνο, γι' αυτό και ο Οργανισμός απευθύνει έκκληση στους πολίτες και ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες, να τηρούν τις οδηγίες και να λαμβάνουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα.

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ

«Την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, το να μένουμε σε κλιματιζόμενους χώρους, να ενυδατωνόμαστε, να είμαστε ελαφριά ντυμένοι ώστε να αποφύγουμε τη θερμοπληξία».

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας που πρέπει να θορυβήσουν τους πολίτες είναι μεταξύ άλλων η ζαλάδα, το αίσθημα αδυναμίας, ο λήθαργος και η σύγχυση, καθώς και η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.

Συμπτώματα θερμοπληξίας

-Ζαλάδα

-Αίσθημα αδυναμίας

-Λήθαργος

-Σύγχυση

-Αυξημένη θερμοκρασία σώματος

Χαράλαμπος Χαριλάου – Εκπρόσωπος Τύπου ΟΚΥπΥ

«Γι’ αυτό το λόγο το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να δροσίσουμε τα άτομα αυτά, είτε να βάλουμε νερό στο πρόσωπο ή βρεγμένο πανί και να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια».

Οδηγίες προφύλαξης έχουν εκδώσει και οι ιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, και αυτές είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ant1live.