Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γε

Για 28η κατά σειρά εβδομάδα χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν χθες βράδυ κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η Κυβέρνηση, με επίκεντρο για ακόμα μία φορά το Τελ Αβίβ, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία ψήφισης νομοσχεδίου που αποψιλώνει το Ανώτατο Δικαστήριο από την ακυρωτική του δικαιοδοσία.

Κύριος ομιλητής κατά τη χθεσινοβραδινή διαμαρτυρία ήταν ο Νταν Μεριντόρ, ιστορικό στέλεχος του Λικούντ, ο οποίος είχε διατελέσει Υπουργός Δικαιοσύνης κατά την περίοδο 1988-1992 υπό την πρωθυπουργία του Γιτζάκ Σαμίρ. «Θέλουν ένα Ισραήλ διαφορετικό. Τον Σιωνισμό θέλουν να τον αντικαταστήσουν με τον ρατσισμό. Τους θεματοφύλακες των θεσμών θέλουν να τους αντικαταστήσουν με διορισμούς υπαλλήλων σύμφωνα με ευτελή πολιτικά κριτήρια. Ο κίνδυνος είναι άμεσος. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους», δήλωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μεριντόρ.

Σήμερα το πρωί έγινε γνωστό στα τοπικά ΜΜΕ ότι 20 έφεδροι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας δήλωσαν ότι δεν θα προσέλθουν στις τακτικές ασκήσεις εκπαίδευσης, που θα έχουν προγραμματισθεί εντός της εβδομάδας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους στη δικαστική μεταρρύθμιση.

Η ερχόμενη εβδομάδα προβλέπεται να είναι κρίσιμη για την πορεία της δικαστικής μεταρρύθμισης, καθότι σήμερα πραγματοποιείται η τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας νομοπαρασκευαστικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται το τελικό κείμενο του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που θα περιορίζει σημαντικά την ακυρωτική αρμοδιότητα του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί νόμων, κυβερνητικών και διοικητικών αποφάσεων επί τη βάσει της παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας. Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ο Σίμχα Ρότμαν, προεδρεύων της επιτροπής, βουλευτής του ακροδεξιού κόμματος της συμπολίτευσης «Θρησκευτικός Σιωνισμός» και υπέρμαχος της δικαστικής μεταρρύθμισης, αύριο Δευτέρα θα λήξει η προθεσμία υποβολής ενστάσεων και σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα το νομοσχέδιο θα υποβληθεί προς τελική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Κνεσέτ το αργότερο σε ένα δεκαήμερο από σήμερα. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν την ερχόμενη εβδομάδα ως την κρισιμότερη για την πορεία της κυβερνητικής δικαστικής μεταρρύθμισης, καθότι στις αρχές Αυγούστου λήγει η τρέχουσα τακτική κοινοβουλευτική περίοδος, πριν την έναρξη του τμήματος διακοπών που θα συνεδριάζει μέχρι τον Οκτώβριο.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων τόνισαν σε σχετική χθεσινοβραδινή τους ανακοίνωση ότι «η ερχόμενη εβδομάδα είναι η κρισιμότερη για την πορεία της χώρας, από τότε που συστάθηκε το Κράτος του Ισραήλ», προαναγγέλλοντας την ερχόμενη Τρίτη ως «Ημέρα εθνικής αντίστασης», κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν «εκτεταμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλο το Ισραήλ», όπως δήλωσαν, χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιούν ποιες θα είναι ακριβώς.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες επικαλούμενες το κλειστό περιβάλλον του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, αναζητείται τρόπος αναθεώρησης του τελικού κειμένου του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου, προκειμένου να διατηρηθεί η ακυρωτική λειτουργία του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε σημαντικό όγκο πράξεων της κρατικής διοίκησης σε επίπεδο Δήμων και Κοινοτήτων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που διέρρευσαν τις προηγούμενες ημέρες, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει θορυβηθεί από τις επανειλημμένες επικριτικές δηλώσεις του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, του απερχόμενου πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ καθώς και άλλων αξιωματούχων του Αμερικανικού Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και του Στέητ Ντηπάρτμεντ.