Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Ισραήλ διαμαρτυρία

Κύμα μαζικών διαδηλώσεων αντιμετωπίζει από σήμερα το πρωί όλο το Ισραήλ, ύστερα από την χθεσινοβραδινή υπερψήφιση αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου στο πλαίσιο της δικαστικής μεταρρύθμισης, η οποία περιορίζει τις αρμοδιότητες της δικαστικής έναντι της εκτελεστικής εξουσίας.

Από τις 6 το πρωί τοπική ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, αποκλείοντας οδικούς άξονες σε όλα τα σημεία της χώρας. Με την πάροδο των ωρών οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν στα κέντρα των μεγάλων πόλεων με έμφαση στο Τελ Αβίβ, στην Χάιφα και στις υπόλοιπες πόλεις κατά μήκος των μεσογειακών ακτών της χώρας, ως επίσης και στην Ιερουσαλήμ.

Από τις 4 το απόγευμα μεγάλος όγκος διαδηλωτών βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, με διαμαρτυρόμενους πολίτες να έχουν καταφέρει να εισβάλουν στις κτηριακές του εγκαταστάσεις, αναμετρώμενοι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονται στον χώρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία, από το πρωί μέχρι και τις πρώτες απογευματινές ώρες συνελήφθησαν πάνω από 60 διαδηλωτές, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σύγκριση με τις προσαγωγές που είχαν πραγματοποιηθεί σε ανάλογες κινητοποιήσεις που συνεχίζονται με την ίδια ένταση καθ’ όλη την διάρκεια των περασμένων 27 εβδομάδων.

Ο εκπρόσωπος των διοργανωτών των σημερινών διαμαρτυριών, Εράν Σβαρτς, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε ότι «οι πολιτικοί αγώνες δεν γίνονται με κανόνες αστικής ευγένειας και κανένας από εμάς δεν επιθυμεί να αντιμετωπίζει δυσάρεστες καταστάσεις. Όμως η χώρα βαδίζει ολοταχώς προς την επιβολή δικτατορίας και δεν έχουμε άλλη επιλογή από τα καταφύγουμε σε δυσάρεστα μέσα, για να καταλάβει η κυβέρνηση ότι δεν θα της επιτρέψουμε να αλλάξει το πολίτευμα της χώρας».

Ο Αρνόν Μπαρ-Νταβίντ, γενικός γραμματέας της Χισταντρούτ, του μεγαλύτερου συνδικαλιστικού φορέα της χώρας, μιλώντας στα τοπικά μέσα απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον να σταματήσει την δικαστική μεταρρύθμιση. «Θέλω να απευθυνθώ στον Πρωθυπουργό και να τον ρωτήσω, πού θέλει να οδηγήσει το Ισραήλ; Ποια υστεροφημία θέλει να δημιουργήσει για τον εαυτό του; Τον καλώ να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το χάος στο οποίο οδηγείται η ισραηλινή κοινωνία. Δεν είναι αστείο να παραλύει όλη η χώρα. Ενώ οι πολιτικοί συνεχίσουν να τσακώνονται στις συνεδριάσεις της Κνέσετ και τα κόμματα συνεχίζουν να φλυαρούν στις μεταξύ τους συνομιλίες τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο λαός οδηγείται στο χάος».

Στο μεταξύ στο επίκεντρο της δημόσιας αντιπαράθεσης βρίσκεται η δράση των αστυνομικών δυνάμεων στον χώρο του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τους 1000 αστυνομικούς για να επιβάλουν την τάξη στον χώρο, προκειμένου οι προσγειώσεις και οι απογειώσεις των σημερινών πτήσεων να μην διαταραχθούν.

Η Νομικός Επίτροπος της Κυβέρνησης, Γκάλι Μπαχαράβ-Μιάρα, με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η επέμβαση της αστυνομίας οφείλει να εφαρμοσθεί μόνο εφόσον κριθεί απολύτως αναγκαία», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις υπουργών της κυβέρνησης που προβάλουν τη σημασία τήρησης της τάξης. Παράλληλα, τον γύρο του διαδικτύου έχουν κάνει μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα από τις βίαιες προσαγωγές διαδηλωτών μέσα στον χώρο του αεροδρομίου και στον υπαίθριο χώρο γύρω από τις κτηριακές του εγκαταστάσεις.

Όπως δηλώνουν οι διοργανωτές των διαδηλώσεων, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα συνεχισθούν καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ