Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Άννα Κουκίδη Προκοπίου

Προτεραιότητα της κυβέρνησης, τόσο του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όσο και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων είναι η βελτίωση των υποδομών στις φυλακές, ανέφερε η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Κουκκίδη Προκοπίου μιλώντας στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του ΑΝΤ1. Αναφερόμενη στις κενές θέσεις στην Αστυνομία είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έλλειμμα 725 ατόμων.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, τα σοβαρά προβλήματα των φυλακών έχουν χαρτογραφηθεί και λήφθηκε η απόφαση ότι πρέπει να επιλυθούν άμεσα χωρίς να αναμένεται εάν και πότε θα δημιουργηθούν νέες φυλακές.

Προτεραιότητα, ανέφερε είναι η βελτίωση των υπάρχουσων υποδομών και οι εργασίες θα εκτελεστούν από τα Δημόσια Έργα. «Μέχρι σήμερα έχουμε προχωρήσει αρκετά» είπε, σημειώνοντας ότι η βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο για το υπουργείου της αλλά και για το υπουργείο Συγκοινωνιών.

Έλλειμμα 725 αστυνομικών

Αναφερόμενη στις κενές θέσεις που υπάρχουν στην Αστυνομία είπε ότι «αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ένα έλλειμμα 725 ατόμων». Σημείωσε ότι οι πολίτες ζητούν περισσότερη εμπλοκή της Αστυνομίας ακόμα και σε καθήκοντα που δεν είναι της Αστυνομίας. «Ζητούν η αστυνομία να είναι παντού» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επεσήμανε πως παρά το γεγονός ότι υπήρξε εισδοχή αστυνομικών από αυτούς που έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στην Αστυνομική Ακαδημία, οι ανάγκες σε προσωπικό αλλάζουν συνεχώς.

Μάστιγα το ηλεκτρονικό έγκλημα, η παρενόχληση ανηλίκων και η παιδική πορνογραφία

Σημείωσε πως αυτή την περίοδο την κυπριακή κοινωνία την απασχολούν έντονα δύο σοβαρά ζητήματα που απαιτούν την συμβολή της Αστυνομίας.

Πρόκειται για  το ηλεκτρονικό έγκλημα και την παρενόχληση ανηλίκων αλλά και την διάδοση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Όπως ανέφερε στις φυλακές το 15% των κρατουμένων σχετίζεται με αδικήματα σεξουαλικής φύσης που αφορούν ανήλικους.

Για την αντιμετώπιση και των δύο θεμάτων, είπε, χρειάζεται η αναβάθμιση της αστυνομίας τόσο σε αριθμό στελεχών όσο και σε άτομα με εξιδεικευμένη γνώση.

Επανασύσταση Ουλαμού Λαθροθηρίας  

Αναφερόμενη στην επανασύσταση του Ουλαμού Λαθροθηρίας με ενίσχυση των μελών της αστυνομίας που τον αποτελούν, έδωσε σημαντικούς αριθμούς για τη λαθροθηρία. Όπως είπε, το λαθρεμπόριο για τα αμπελοπούλια και άλλα αποδημητικά πουλιά έχει ανέλθει στα 10 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ποσό το οποίο καταλήγει, όπως είπε στο οργανωμένο έγκλημα. Την ίδια ώρα το ποσό για τη λαθροθηρία αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ τον χρόνο. «Η αστυνομία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε μια παρανομία και να μην κυνηγά την άλλη παρανομία ούτε να αγνοήσουμε τα μεγέθη και τους αριθμούς της λαθροθηρίας» σημείωσε.

Ο αστυνομικός και ο παρατηρητής της γειτονίας

Η υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στον θεσμό του Αστυνομικού της Γειτονιάς. Όπως σημείωσε οι πολίτες «απαιτούν και θέλουν πίσω τον αστυνομικό της γειτονιάς» και είναι πολλά τα αιτήματα για διεύρυνσή του. «Τους έχει διαβεβαιώσει όλους ο αρχηγός της αστυνομίας ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να ενισχυθεί ο θεσμός» ανέφερε. Επεσήμανε ότι παράλληλα με τον Αστυνομικό της Γειτονιάς έχει συσταθεί και ο θεσμός του Παρατηρητή της Γειτονιάς για θέματα πυρασφάλειας και υπάρχει συνεργασία με τους αστυνομικούς της γειτονιάς. «Μέχρι στιγμής, σημείωσε, είχαμε πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα από αυτή τη συνεργασία, έχουμε προλάβει πολλές καταστάσεις και ελπίζουμε να προλάβουμε και πυρκαγιές».