Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Στο έργο και την προσφορά του Αμερίκου Αργυρίου, επικεντρώθηκε η Υπουργός Υγείας, Πόπη Κανάρη, εγκαινιάζοντας την ανακαινισμένη Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, που φέρει το όνομα του γιατρού που αφιέρωσε τη ζωή του στην υπηρεσία των ατόμων με νοητική αναπηρία, ιδρύοντας, μεταξύ άλλων, το Ίδρυμα Θεοτόκος και το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής.

Σε χαιρετισμό της στην τελετή εγκαινίων της αναβαθμισμένης Παιδιατρικής Κλινικής του δημόσιου νοσηλευτηρίου της Λεμεσού, η Υπουργός Υγείας ανέφερε πως ο Αμερίκος Αργυρίου, άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και με έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, ίδρυσε το 1969 το Ίδρυμα Θεοτόκος, «έχοντας ως ύψιστο στόχο την εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης και φροντίδας στα παιδιά με νοητική υστέρηση, που μέχρι τότε ζούσαν στην σκιά, περιφρονημένα από την κοινωνία και την πολιτεία».

«Με ζήλο και αφοσίωση και εις βάρος της προσωπικής του ζωής, ο γιατρός παρέμεινε στην ηγεσία του ιδρύματος μέχρι και τα γεράματα του, πολλαπλασιάζοντας τις υπηρεσίες που αυτό προσέφερε, όπως η έγκαιρη παρέμβαση, η εκπαίδευση, η κοινωνική ένταξη κ.ά.», συνέχισε η κ. Κανάρη, προσθέτοντας πως η  θαρραλέα στάση του γιατρού και η επιμονή του μέσα από το Ίδρυμα Θεοτόκος, επηρέασαν σημαντικά ώστε η απαξίωση, η περιθωριοποίηση και η απορριπτική στάση απέναντι στα άτομα με νοητική υστέρηση, να  μετατραπούν σε αποδοχή και ενσωμάτωση, χωρίς προκαταλήψεις.

Υπενθύμισε ακόμη ότι με πρωτοβουλία δική του και έχοντας ως βάση το Ίδρυμα Θεοτόκος, προχώρησε το 1988 στη δημιουργία του Κέντρου Πρόληψης Πνευματικής Καθυστέρησης, το οποίο μετεξελίχθηκε στο Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής, προσφέροντας το πρόγραμμα προγεννητικού ελέγχου, το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου νεογνών και το ανιχνευτικό πρόγραμμα ακοής νεογνών.

Για τις υπηρεσίες του, συνέχισε η Υπουργός «ο οραματιστής και πρωτοπόρος γιατρός ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο Πρόεδρο της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου και τιμήθηκε από πολλούς φορείς», υπενθυμίζοντας ότι το 2016 έλαβε το Μετάλλιο Εξαιρετικής Προσφοράς της Δημοκρατίας και το 2017, το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η μνήμη του γιατρού θα μείνει αιώνια στη σκέψη όλων όσων ευεργετήθηκαν και όσων θα ευεργετηθούν στο μέλλον από το έργο του. Ο ίδιος, πολύ σεμνά, ένιωθε ότι πήρε περισσότερα από ό,τι έδωσε», συμπλήρωσε.

Η Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι το έργο που άφησε πίσω του ο Αμερίκος Αργυρίου βρήκε συνεχιστές, τον γιο του, παιδίατρο και Πρόεδρο του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, Αργύρη Αργυρίου και όλους όσοι στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια.

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η συμπαράσταση του Υπουργείου «θα είναι απεριόριστη, για το καλό του συνανθρώπου μας και της κοινωνίας γενικότερα».

Στο έργο και την προσφορά του Αμερίκου Αργυρίου αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος του Κέντρου Προληπτικής Παιδιατρικής, Δρ. Αργύρης Αργυρίου και η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων του Κέντρου, βουλεύτρια Φωτεινή Τσιρίδου, οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία για αναβάθμιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέδραμαν οικονομικά μέσω χορηγιών.

Εξάλλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ για την Περιφέρεια Λεμεσού – Πάφου, Χρίστος Νικολάου, ανέφερε ότι η αναβάθμιση της παιδιατρικής κλινικής με την υποστήριξη δεκάδων χορηγών «αποτελεί μια πράξη ανθρωπιάς, έτσι ώστε τα παιδιά και οι συνοδοί τους να έχουν μιαν άνετη διαμονή σε ένα φιλικό και καλαίσθητο περιβάλλον».  «Τέτοιες κινήσεις αποδεικνύουν την δέουσα σημασία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και στήριξης και είμαστε ευγνώμονες προς όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση της», συμπλήρωσε.