Τηλεόραση Ραδιόφωνο
κάψιμο κοράνι

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ανακοίνωσε σήμερα πως χρειάζεται να ληφθούν συλλογικά μέτρα για να εμποδίζονται πράξεις βεβήλωσης του Κορανίου και πως το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να σταματήσει το θρησκευτικό μίσος, μετά το κάψιμο του ιερού βιβλίου στη διάρκεια διαμαρτυρίας στη Σουηδία.

Η δήλωση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τα περισσότερα από τα 57 κράτη μέλη του οποίου έχουν πληθυσμούς με μουσουλμανική πλειοψηφία, εκδόθηκε έπειτα από μια έκτακτη σύνοδο στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας η οποία συγκλήθηκε για να συζητηθεί το επεισόδιο της Τετάρτης.

«Πρέπει να στέλνουμε συνεχείς υπενθυμίσεις στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με την επείγουσα εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, που ξεκάθαρα απαγορεύει οποιαδήποτε υποστήριξη θρησκευτικού μίσους», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Χισέιν Μπραχίμ Τάχα.

Ένας άνδρας έσκισε και έκαψε αντίτυπο του Κορανίου έξω από το κεντρικό τζαμί της Στοκχόλμης την Τετάρτη, πρώτη ημέρα των μουσουλμανικών εορτασμών της Αΐντ αλ-Άντχα. Η πράξη αυτή εξόργισε την Τουρκία, χώρα μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, την υποστήριξη της οποίας χρειάζεται η Σουηδία για να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η σουηδική αστυνομία είχε δώσει άδεια για να πραγματοποιηθεί η διαμαρτυρία. Ωστόσο μετά το κάψιμο του Κορανίου η αστυνομία κατηγόρησε τον άνδρα που το πραγματοποίησε για υποκίνηση εναντίον εθνοτικής ή εθνικής ομάδας.

Το επεισόδιο προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες στη Βαγδάτη μπροστά από τη σουηδική πρεσβεία. Καταδικάσθηκε επίσης από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ