Τηλεόραση Ραδιόφωνο
Πρόεδρος ENI.

Την άμεση εκπόνηση συγκεκριμένου σχεδίου ανάπτυξης των κοιτασμάτων που η ΕΝΙ και η Τοτάλ εντόπισαν στην Κυπριακή ΑΟΖ, επιχειρεί να προωθήσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την κοινοπραξία των δυο εταιρειών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ιταλικής ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτζι  παρουσία και του υπουργού ενέργειας Γιώργου Παπαναστασίου, επί τάπητος τέθηκαν τα επόμενα βήματα που απαιτούνται στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων Κρόνος και Καλυψώ που εντοπίστηκαν στο κυπριακό θαλασσοτεμάχιο 6.  

«Πολύ θετική συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο και τον κ. Υπουργό. Συζητήσαμε για τις ανακαλύψεις και τι πρέπει να κάνουμε στο εγγύς μέλλον και την επιπλέον γεώτρηση μέχρι το τέλος του χρόνου και ένα πιθανόν σχέδιο ανάπτυξης», είπε ο κ. Ντεσκάλτζι 

Επί τάπητος τέθηκε και το θέμα της κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με τον υπουργό ενέργειας η ΕΝΙ δεν αποκλείει εκ προοιμίου το συγκεκριμένο σενάριο, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν οι ποσότητες που θα δικαιολογούν την ανάπτυξη υποδομών στην Κύπρο για σκοπούς εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Θα υπάρξει μια πρόταση της ΕΝΙ αφού μιλήσει και με τους συνεταίρους της στην TOTAL και θα γίνει μια συζήτηση στο άμεσο μέλλον, την οποία θα πάρουμε στο επόμενο επίπεδο για να δούμε πόσο γρήγορα μπορούμε να έχουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής», επισήμανε ο Υπουργός Ενέργειας.

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ διατηρεί τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο, όπου το ενεργειακό της αποτύπωμα είναι ευδιάκριτο. Η ιταλική ΕΝΙ και η γαλλική Τοτάλ έχουν παρουσία σε 7 από τα 13 οριοθετημένα θαλασσοτεμάχια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.