Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Ως ένα από πιθανότερους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θεωρεί την Κύπρο το Ισραήλ, για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που το αμέσως επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν στην αγορά της γείτονας χώρας.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας του ετήσιου μνημοσύνου του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι το ζήτημα μεταφοράς από την Κύπρο στο Ισραήλ ηλεκτρικής ενέργειας μέσω καλωδίου, συζητήθηκε εκτενώς στην συνάντηση που είχε την Πέμπτη στα Ιεροσόλυμα με τον ομόλογο του Ισραέλ Κατζ.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, «Και για αυτό το λόγο είχε συζητηθεί έντονα το θέμα, μιλήσαμε για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, όπως μιλήσαμε, όπως γνωρίζετε και για το φυσικό αέριο και τη σύνδεση των δυο χωρών με φυσικό αέριο.» Ο Υπουργός Ενέργειας, σημείωσε ότι η Κύπρος έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια, η οποία απορρίπτεται λόγω των αδυναμιών στις αντοχές του δικτύου.

«Με τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά και λόγω της πρόθεσής μας να συνδέσουμε τις δύο χώρες ηλεκτρικά θα φροντίσουμε αυτή η - ουσιαστικά - υπερπαραγωγή σε πράσινη ενέργεια στην Κύπρο να διοχετεύεται σε χώρες που την έχουν ανάγκη, πέραν από την παραγωγή, την συμβατική, η οποία θα παράγεται από φυσικό αέριο», επισήμανε ο κ. Παπαναστασίου.

Πέραν του μισού δισεκατομμυρίου

Σύμφωνα με τον υπουργό το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης αναμένεται να ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ.

Στην συνάντηση της περασμένης Πέμπτης, οι αντιπροσωπείες των δυο χωρών, συμφώνησαν όπως προχωρήσει άμεσα στην σύσταση ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα πιάσουν δουλειά τον Ιούλιο.

Τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης αλλά και της ενδεχόμενης πόντισης υποθαλάσσιων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ισραηλινά και κυπριακά κοιτάσματα στο Βασιλικό, θα καθοριστούν σε διακρατικές συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δυο χώρες.