Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Στο Ισραήλ για υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη γειτονική χώρα, όπως συμφώνησαν Χριστοδουλίδης-Νετανιάχου, πρόκειται να μεταβεί ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου,. Όπως ο ίδιος δήλωσε, θα χρειαστούν δεκαοκτώ μήνες για την κατασκευή του αγωγού και δυόμισι χρόνια για να λειτουργήσει το τερματικό υγροποίησης. Με δικές του δηλώσεις μετά από ενημέρωση που είχε από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι οποίοι στηρίζονται στις προδιαγραφές που έθεσε η κυβέρνηση Χριστόφια το 2012.

Παπαναστασίου: Πάω Ισραήλ για τον αγωγό και για το Ισάι

Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου δήλωσε ότι προγραμματίζει να επισκεφθεί εκ νέου το Ισραήλ για συνάντηση με τον ομόλογό του για συζήτηση του σχεδιασμού κατασκευής αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη γειτονική χώρα στην Κύπρο για σκοπούς υγροποίησης και ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και την επίλυση της εκκρεμότητας που αφορά στο κοίτασμα Αφροδίτη και το ισραηλινό Ισάι που εφάπτεται του κυπριακού κοιτάσματος.

Ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις του στο Ισραήλ θα αφορούν στην υπογραφή συμφωνίας, έτσι ώστε το έργο να μπει σε πορεία υλοποίησης.  Σημείωσε δε πως η πρόταση για τον σχεδιασμό αυτό «προήλθε από τη Λευκωσία».

«Είναι γεγονός ότι γίνονται διευθετήσεις ώστε να επιστρέψω πίσω στο Ισραήλ για να συζητήσουμε δύο θέματα. Το ένα είναι το θέμα του Ισάι – Αφροδίτη και το άλλο είναι ο σχεδιασμός και, πέραν του σχεδιασμού, να αρχίσει να είναι σε πορεία υλοποίησης», ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου σε δηλώσεις έπειτα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για τα θέματα ενέργειας.

Όπως είπε ο κ. Παπαναστασίου, το πρώτο στάδιο είναι να υπογραφεί συμφωνία ώστε να επιτρέψει την κατασκευή του αγωγού ο οποίος να συνδέει τις δύο αποκλειστικές ζώνες «Και από εκεί ξεκινάμε», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, το έργο αυτό θα αφορά στην μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, την υγροποίηση του και ακολούθως την μεταφορά του με πλοία στην Ευρώπη.

«Ξέρετε το υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι σε μεγάλη ζήτηση, η Ευρώπη είναι η ήπειρος εκείνη η οποία υποφέρει περισσότερο και το ζητά περισσότερο, αλλά ξέρετε ότι οι αγορές γενικά μπορεί να είναι και προς την Ασία», πρόσθεσε.

Δεκαοκτώ μήνες για τον αγωγό, δυόμισι χρόνια για το τερματικό

Σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδιασμού, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως από τη στιγμή που ληφθεί η πολιτική απόφαση και μετά από την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τις εταιρείες «θα θέλουμε για την υγροποίηση δυόμισι χρόνια, αλλά ο αγωγός για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να γίνει σε 18 μήνες».

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε πως το Υπουργείο Ενέργειας θα διοργανώσει στις 29 Μαΐου ειδικό εργαστήρι με τη συμμετοχή των εταιρειών που εμπλέκονται σε όλη την αλυσίδα προμήθειας φυσικού αερίου στην παρουσία και του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Και αυτές οι εταιρείες συνδέονται με όλη τη αλυσίδα προμήθειας, από κατασκευαστές αγωγών μέχρι κατασκευαστές τερματικών υγροποίησης και κάποιοι οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν όλο το φυσικό αέριο που θα βγαίνει από την υγροποίηση που θα γίνονται στην Κύπρο», τόνισε.

«Εικονικός» ο East Med

Σε ερώτηση αν αυτό αλλάζει τους σχεδιασμούς για τον East Med, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως ο East Med θα είναι ένας διάδρομος, ο οποίος παραμένει. «Είναι πλέον, αντί αγωγός ο οποίος να είναι μία σύνδεση του Ισραήλ με την Ευρώπη, μπορεί να γίνει μέσω Κύπρου και να υπάρχει ένας, ας τον πω, εικονικός (virtual) αγωγός ο οποίος θα συνδέει την Κύπρο με την υπόλοιπη Ευρώπη σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν στον σχεδιασμό αυτό συνδέονται και τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι ο σχεδιασμός γύρω από την Αίγυπτο παραμένει ως είχε σαν μία εναλλακτική λύση για τις εταιρείες. «Εμείς το τι προσφέρουμε αυτή τη στιγμή, και αυτό είπε και το Ισραήλ, εμείς θέλουμε δούμε την εναλλακτική της Κύπρου σαν Ισραήλ, αλλά και σαν Κύπρος πρέπει να έχουμε εναλλακτικές λύσεις και να μην συνδεόμαστε μόνο με μία λύση», πρόσθεσε.

Στεφάνου: Συμφωνούμε, αυτός ήταν ο δικός μας σχεδιασμός 

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου εξέφρασε ικανοποίηση για τον σχεδιασμό αυτό, προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε στην ίδια πορεία πλεύσης».

«Οι βασικές προδιαγραφές του σχεδιασμού ήταν αυτές που είχαμε βάλει κάτω ως κυβέρνηση το 2012, δυστυχώς αυτός ο σχεδιασμός δεν είχε προχωρήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, ξηλώθηκε, μπήκαν άλλα πράγματα μπροστά, που δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες και τις πραγματικές δυνατότητες», είπε.

Ο κ. Στεφάνου σημείωσε πως «με αυτά που έχουμε ακούσει επανέρχεται αυτός ο σχεδιασμός που θα έπρεπε από προηγουμένως να γίνει», προσθέτοντας ότι «θα δούμε και στην πράξη πως θα προχωρήσουν τα πράγματα και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα οποία προωθούνται ότι δεν θα γίνουν».

Σημείωσε ωστόσο πως τα προβλήματα σε σχέση με τον ακριβό ηλεκτρισμό, «είναι πάρα πολύ πιεστικά εξαιτίας του γεγονότος ότι στην προηγούμενη δεκαετία λέχθηκαν ότι θα γίνονταν διάφορα πράγματα».

«Δυστυχώς πολύ λίγα έγιναν, κάποια και προς λανθασμένη κατεύθυνση, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε μπροστά μας ένα σκηνικό, που πέραν από πιεστικό, χρειάζονται και γρήγορες αποφάσεις και γρήγορες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της Κύπρου».

Ο κ. Στεφάνου είπε πως στη συζήτηση πέραν από τα θέματα ενεργειακής ασφάλειας, και την προμήθεια φυσικού αερίου για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής τέθηκε και το θέμα της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου «που πρέπει να αποτελεί και τον βασικό άξονα του ενεργειακού σχεδιασμού σε ό,τι αφορά τη παραγωγή και διανομή ηλεκτρισμού».