Τηλεόραση Ραδιόφωνο
αγροτες σπιτι της ευρωπης

Ολοκληρώθηκε η διαμαρτυρία των αγροτών με τελευταίο σταθμό το Σπίτι της Ευρώπης. Οι αγρότες σε μια πορεία με τρακτέρ και διπλοκάμπινα εξέφρασαν την έντονη αντίθεση τους για συγκεκριμένες πολιτικές της ΕΕ κατά των αγροτών. Οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων επέδωσαν υπόμνημα στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, σε εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν κατά μήκος της λεωφόρου Σπύρου Κυπριανού (από την περιοχή του Jumbo Λακατάμειας, μέχρι τα φώτα τροχαίας Ορφανίδη) και μέσω της λεωφόρου Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, έφτασαν μέχρι τη διασταύρωση με τη Λεωφόρο Αθαλάσσας.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν  προς το Προεδρικό Μέγαρο, όπου παρέδωσαν το υπόμνημα τους στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη και κατέληξαν στη λεωφόρο Βύρωνος μπροστά από το "Σπίτι της Ευρώπης".

Δηλώσεις από τους εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων

Οι αγρότες εξήγησαν τους λόγους της μαζικής τους διαμαρτυρίας δηλώνοντας την αντίθεση τους σε συγκεκριμένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφέρθηκαν στους κινδύνους που μπορεί επιφέρει η εφαρμογή τους στην επισιτιστική αλυσίδα αλλά και στην οικονομία της Κύπρου. Παράλληλα, ζήτησαν τη βοήθεια και τη στήριξη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Γεωργίας ούτως ώστε να αποτρέψουν την εφαρμογή του κανονισμού.

Από το Προεδρικό έκανε στάση η μεγάλη διαμαρτυρία των αγροτών. Σύμφωνα με δηλώσεις, έδωσαν το υπόμνημα που ετοίμασαν στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη. Σύμφωνα με τον κ. Χάμπα, ζήτησαν όπως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο αρμόδιος Υπουργός στηρίξουν την προσπάθεια τους.

 

Ο λόγος της διαμαρτυρίας είναι ένας συγκεκριμένος κανονισμός για την Φυτοπροστασία που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ο οποίος αν περάσει «με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθεί στην εγκατάλειψη το μεγαλύτερο μέρος της γεωργικής γης, με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον», λένε οι αγροτικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους.

Ο κανονισμός που ξεσήκωσε τις διαμαρτυρίες των αγροτών πανευρωπαϊκά απαγορεύει τον ψεκασμό σε περιοχές Natura 2000 και σε περιοχές όπου υπάρχουν φράγµατα, ποταµοί, χλωρίδα, πανίδα, ευαίσθητες και κατοικημένες περιοχές.

αγροτες δηλωσεις
αγροτες διαμαρτυρια 1
αγροτες 1
αγροτες σπιτι της ευρωπης
διαμαρτυριες προεδρικο
αγροτες διαμαρτυρια

 

 

 

1