Τηλεόραση Ραδιόφωνο
διαττοντες

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, 18 Μαΐου 2024,  φιλοξενεί  τις ακόλουθες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:

  • Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 10:00-11:00πμ

Διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Η Λόλα και οι φίλοι της» από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Φυτούλα Βακανά (Εκδόσεις Τελεία) για παιδιά από 6 ετών.

Η μικρή Λόλα τα ξέρει όλα και δε διστάζει να κάνει επίδειξη των γνώσεών της με κάθε ευκαιρία! Κι ας την αποκαλούν οι συμμαθητές της «Λόλα Ξερόλα» πίσω από την πλάτη της.

Το μόνο που δεν ξέρει είναι γιατί ένα σύννεφο στρογγυλοκάθεται στο στήθος της όταν μένει ολομόναχη στο διάλειμμα…

λολα
  • Σάββατο 18 Μαΐου 2024, 8:30μμ

Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε παρουσιάζει το έργο της Χλόης Μελίδου, Διάττοντες*

Χορογραφία/σκηνοθεσία: Χλόη Μελίδου

Δραματουργία: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Χλόη Μελίδου

Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου

Κοστούμια: Ελένη Παπαβασιλείου

Φωτογραφία: Παύλος Βρυωνίδης

Ερμηνεύουν: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Ρούλα Κλεοβούλου, Χλόη Μελίδου

Το έργο Διάττοντες

Το έργο Διάττοντες δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στον Τεχνοχώρο ΕΘΑΛ τον Σεπτέμβριο του 2021, στα πλαίσια του προγράμματος ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ 2021 των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του ΥΠΠΑΝ. Το ξαναζούμε σήμερα σε μια άλλη συνθήκη, μέσα στο θεατρικό μουσείο, αναδιαμορφώνοντας το σε μια site specific πρόταση. Οι προκλήσεις είναι πολλές…και υπέροχες.

Το έργο προέκυψε μετά από μια πρόταση του Δημήτρη Κωνσταντινίδη, με τον οποίο συνυπογράφω τη δραματουργία, για να δημιουργήσουμε ένα έργο βασισμένο σε κείμενα που είχε επιλέξει ο ίδιος. Μελετώντας τα κείμενα κατέληξα σε έναν κοινό άξονα και εμπνεύστηκα τον τίτλο αυτό, ο οποίος «περιγράφει» τους χαρακτήρες του έργου, το οποίο αφορά στην πολύπλοκη κατάσταση της μοναξιάς, της εξαθλίωσης και στην αγωνία της επιβίωσης, στις αντοχές μας που δοκιμάζονται από τον ίδιο μας τον εαυτό και την αιώνια σύγκρουση της δύναμης μας με τα πάθη μας. Μέσα από χαρακτήρες των Luigi Pirandello, Bernard Marie Koltes, Robert Schneider και Μάρως Δούκα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τη ματαιότητα των στόχων μας, το χτίσιμο της ζωής μας γενικά γύρω από «στόχους» και τέλος, γύρω από το φόβο του θανάτου. Διαχρονικά, οι χαρακτήρες αυτοί δεν είναι απλώς παράνομοι, δεν είναι απλώς αδύναμοι, είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα μας αφήνουν να δούμε, είναι το αποτέλεσμα της αδυναμίας της κοινωνίας. Ο άνθρωπος στην προσπάθεια του να επιβιώσει, να προστατέψει αυτό που θεωρεί ότι του ανήκει, είτε αυτό είναι υλικό είτε ιδέα, καταφεύγει σε εγωκεντρικές συμπεριφορές, στην εκμετάλλευση άλλων ανθρώπων, στη βία, χάνει την ανθρωπιά του όταν νιώσει ότι χάνει αυτό που θεωρούσε δεδομένο.

Οι διάττοντες μας είναι οι άνθρωποι που μοιράζονται τη ζωή τους κατά κανόνα. Οι άνθρωποι που μετατρέπουν το σώμα τους σε βιτρίνα και φέρουν τον εαυτό τους σαν σκιά. δεν έρχονται από πουθενά και δεν πηγαίνουν πουθενά, δεν έχουν τίποτα δικό τους, είναι τα πάντα, είναι πάντα και είναι παντού. Είναι η ίδια η κοινωνία συμπυκνωμένη σε ένα σώμα. Ένα σώμα δανεισμένο, σκορπισμένο, που όμως μπορεί και κρατάει τα πάντα μέσα του.

Ακούγονται αποσπάσματα από τα κείμενα:

  • Ο άνθρωπος με το λουλούδι στο στόμα:

Λουίτζι Πιραντέλλο, Θεατρικά έργα. Μετάφραση Λάμπη Μυριβήλη, Εκδόσεις Γκόνη 

  • Η Βρωμιά του Ρόμπερτ Σνάιντερ 

Μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου, εκδόσεις Νέα σκηνή τέχνης /Θέατρο Νέου Κόσμου. 

  • Η νύχτα λίγο πριν τα δάση Μπερνάρ - Μαρί Κολτές.

Μετάφραση Μάγιας Λυμπεροπούλου, εκδόσεις Άγρα 
 

  • An interview with a prostitute working in Amsterdam's Red Light District, 

The Delicious Day, 2014 (on line)

  • Σας αρέσει ο Μπραμς; της Μάρως Δούκα 

Μάνος Ελευθερίου, Μάρω Δούκα, Μένης Κουμανταρέας, Τρία μονόπρακτα (Μπλε μελαγχολία, Σας αρέσει ο Μπραμς; Άλτιν.),

Εκδόσεις Κέδρος 

  • Η μοναξιά στον κάμπο με βαμβάκι 

Μπερνάρ - Μαρί Κολτές, μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης, εκδόσεις Άγρα. 

  • Επιτάφιο του Λάσελς Αμπερκρόμπι, μετάφραση Β.  

Ταξίδι στην ποίηση, τόμος Α, εκδόσεις Ναυτίλος. 
 

Το  Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε ιδρύθηκε το 1999. Mέχρι σήμερα έχει στο ενεργητικό του 50 έργα, με συμμετοχές στην Πλατφόρμα σύγχρονου χορού, στο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ χορού (site specific), στο Ευρωπαϊκό φεστιβάλ χορού, και άλλες ανεξάρτητες παραγωγές. Έχει παρουσιάσει έργα του στο Λονδίνο και στην Αθήνα. Εκτός από την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου, η ομάδα από την ίδρυση της, συμμετέχει ενεργά σε συντονισμένες με άλλες ομάδες ενέργειες, που αποσκοπούν στην δημιουργία θεσμών οι οποίοι προωθούν την ανάπτυξη του χορού στην Κύπρο και επιτρέπουν στις ομάδες να παράγουν και να παρουσιάζουν το έργο τους. Το Χοροθέατρο Ομάδα Πέντε είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού (2007) όπως και της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου ( 2004). Βασικοί συντελεστές της ομάδας από την ίδρυση της είναι οι χορογράφοι Χλόη Μελίδου και Ρούλα Κλεοβούλου.
 

Συντελεστές της παράστασης του 2021:

Χορογραφία/σκηνοθεσία: Χλόη Μελίδου

Δραματουργία: Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Χλόη Μελίδου

Μουσική Επιμέλεια: Δημήτρης Ζαχαρίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Κοστούμια: Ελένη Παπαβασιλείου

Βοηθός σκηνοθέτη: Θέκλα Φλουρή

Γραφιστικά: Δάφνη Μηνά

Τεχνική Υποστήριξη: Μάρκος Στυλιανίδης

Ερμηνεύουν:

Μαρία Φιλίππου, Δημήτρης Κωνσταντινίδης, Ρούλα Κλεοβούλου, Μάγια Μηνά, Βικτώρια Φιλίππου.