Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ηφδρ

Έχοντας στην κορυφή της ατζέντας του, τη διερεύνηση των προοπτικών κατασκευής υποθαλάσσιου αγωγού σύνδεσης της Κυπριακής και Ισραηλινής ΑΟΖ για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου θα συναντηθεί σήμερα στα Ιεροσόλυμα με τον ισραηλινό ομόλογο του Ισραέλ Κατζ.

Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης των υπουργών και της διευρυμένης που θα ακολουθήσει μεταξύ των δυο αντιπροσωπειών, θα συζητηθούν εναλλακτικές λύσεις για μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή και για εξαγωγή στις διεθνείς αγορές.

Υπουργείο Ενέργειας: Έναρξη διαβούλευσης για κατασκευή υποδομών

Στην ατζέντα της συνάντησης συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η έναρξη διαβούλευσης για συνομολόγηση διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία στην προώθηση κατασκευής υποδομών για σύνδεση των δύο χωρών τόσο με αγωγό φυσικού αερίου όσο και με ηλεκτρικό καλώδιο.

Το ενδεχόμενο πόντισης αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κυπριακά και ισραηλινά κοιτάσματα, σε τερματικό υγροποίησης που θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, απασχόλησε την συνάντηση που είχε τον Μάιο στα Ιεροσόλυμα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης με τον πρωθυπουργό Νεντανιάχου.

Αύριο συζήτηση θα γίνει και για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των ισραηλινών απαιτήσεων επί του κοιτάσματος Αφροδίτη εξαιτίας της ύπαρξης του μικρού όμορου κοιτάσματος Ισάι.