Τηλεόραση Ραδιόφωνο
γερ

Σε επόμενη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, θα ληφθεί τελικά απόφαση για τον τελούντα σε αργία από το 1998 αρχιμανδρίτη Παγκράτιο Μερακλή.

Το ζήτημα απασχόλησε μεγάλο μέρος της πρωινής συνεδρίασης των Συνοδικών χωρίς ωστόσο να λαμβάνεται απόφαση, στο αίτημα για άρση της αργίας που κατέθεσε μέσω επιστολής ο αρχιμανδρίτης Παγκράτιος και την οποία διαβίβασε ενώπιον της Συνόδου ο μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

«Επειδή τα νεότερα μέλη της Ιεράς Συνόδου δεν είχαν υπόψη τα γεγονότα της επιβολής αργίας, ζήτησαν να μελετήσουν το σχετικό αρχείο και να εξετάσουν το θέμα σε επόμενη συνεδρία αφού καλέσουν προς τούτο και τον ίδιο.», επισήμανε ο Εκπρόσωπος Ιεράς Συνόδου, Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χριστοδούλου.  

Ο τελών σε αργία Αρχιμανδρίτης Παγκράτιος, νηφάλια δήλωσε στον Αντέννα ότι θα γίνει το θέλημα του Θεού.

«Εμείς πάντοτε με την προσευχή μας και την υπομονή μας ούτε αγωνιούμε ούτε πανικοβαλλόμαστε. Και προσευχόμαστε να γίνεται το καλύτερο για την σωτηρία των ψυχών όλων», δήλωσε ο Παγκράτιος Μερακλής.

Επίσης η Ιερά Σύνοδος, αποφάσισε όπως καλέσει ενώπιον της το Θεολόγο Ανδρέα Πιτσιλλίδη, πριν λάβει απόφαση για ανάκληση ή όχι της απόφαση του πενταμελούς Συνοδικού Δικαστηρίου, το οποίο προ ετών του επέβαλε την ποινή του αφορισμού.

Το ουκρανικό συνεχίζει να διχάζει

Νέα επεισόδια στο ζήτημα του Αυτοκέφαλου της εκκλησίας της Ουκρανίας, το οποίο διχάζει την Ιερά Σύνοδο, προβλέπονται το επόμενο διάστημα.

Ο μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος, ο οποίος ως γνωστό θεωρεί ως νόμιμο προκαθήμενο της ουκρανικής εκκλησίας τον φίλα προσκείμενο στο Πατριαρχείο Μόσχας μητροπολίτη Ονούφριο,  με δήλωση στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων προανήγγειλε ότι θα θέσει ζήτημα για τη μνημόνευση από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο του μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου.

«Σκέπτομαι να εισηγηθώ να τεθεί εκ νέου το θέμα από το Προκαθήμενο μας στην Ιερά Σύνοδο και να αποφασίσει. Και επειδή υπάρχει ιερός κανόνας που λέει, η ψήφος των πολλών   κρατείτο οφείλουμε να πειθαρχήσουμε  στην πλειοψηφική απόφαση της Ιεράς Συνόδου», επισήμανε ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας, Νικηφόρος.

Στον αντίποδα σημειώνεται ότι η ένταξη στα δίπτυχα της εκκλησίας της Κύπρου οποιασδήποτε νέας αυτοκέφαλης εκκλησίας αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε προκαθημένου. Όπως επίσης υπενθυμίζεται ότι μόνο ο προκαθήμενος μνημονεύει προκαθημένους.