Τηλεόραση Ραδιόφωνο
ργε

Κατ άρθρον συζήτηση ενός πακέτου νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου που αφορούν τις τιτλοποιήσεις κατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς , συνοικισμούς αυτοστέγασης και οικόπεδα που παραχωρήθηκαν σε εκτοπισμένους, άρχισε σήμερα η επιτροπή προσφύγων.

Κατά τη διάρκεια την συζήτηση  εκφράστηκαν διάφορες επιφυλάξεις εκ μέρους της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στο δικαίωμα τιτλοποίησης για μικρές κατοικίες που έχουν παραχωρηθεί στις ελεύθερες περιοχές σε εγκλωβισμένους, ώστε να διαμένουν όταν έρχονται από τα κατεχόμενα χωριά τους

«Όλοι του αποκαλούμε ηρωικούς εγκλωβισμένους μπορούμε αυτούς του μικρούς  οικίσκοι του ενός υπνοδωματίου ν του δώσουμε σε αυτούς του ανθρώπους , τι θέλουμε να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές και να ενοικιάζουν δικαιούνται αυτές τις κατοικίες που  χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια », είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε και στο ζήτημα 40 περίπου περιπτώσεων παγκύπρια όπου το κράτος τη δεκαετία του 70 υπέδειξε χαλίτικη γη σε εκτοπισμένους για να κτίσουν τις κατοικίες τους αλλά δεν τους παραχωρεί τίτλο  ιδιοκτησίας.

«Δηλαδή το κράτος παραχώρησε γη σε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι νόμιμα ανέγειραν κατοικίες πληρώνουν φόρους το κράτος δεν τους παραχωρεί τον τίτλο, αλλά παραχώρησε γη για να πάρει κατοικίες πίσω», σημείωσε ο κ. Κέττηρος.

Παράλληλα, με παρέμβαση της επιτροπής προσφύγων, διαγράφεται η πρόνοια για πάροδο πέντε ετών μετά την τιτλοποίηση, προκειμένου να έχουν οι ιδιοκτήτες το δικαίωμα να πωλήσουν το ακίνητο, αλλά και η πρόνοια για ελέγχους, προκειμένου να διαπιστωθεί αν ο δικαιούχος διαμένει στην κατοικία, πριν την έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας.

Με το εν λόγω πακέτο νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων, ρυθμίζεται και το ζήτημα που αφορά τους αποβιώσαντες πριν το 2006, εκεί δηλαδή που δεν είχε γίνει πρόβλεψη για την κληρονομική διαδοχή.

Στόχος της επιτροπής είναι το συγκεκριμένο  πακέτο να οδηγηθεί στην Ολομέλεια πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις καλοκαιρινές διακοπές.