Προβληματισμό προκαλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες το γεγονός ότι θύματα βίας αρνούνται να καταθέσουν με αποτέλεσμα οι υποθέσεις να μην οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης με τους θύτες να μένουν ελεύθεροι και ατιμώρητοι.
Για τους λόγους που κάνουν πίσω τα θύματα μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Μέρα Μεσημέρι» η Ανώτερη Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου, οι οποία παραχώρησε και σχετικά στοιχεία.
Όπως είπε η κ. Ευθυβούλου, ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια αλλαγή στάσης στα θύματα και κυρίως στις γυναίκες ενδοοικογενειακής και συντροφικής βίας οι οποίες αναφέρουν τα περιστατικά αλλά όταν φτάνει η στιγμή να καταθέσουν στην δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου και ενώπιον του κατηγορουμένου κάνουν πίσω και δεν θέλουν να προχωρήσουν. «Είτε γραπτώς είτε προφορικά μας ενημερώνουν ότι δεν επιθυμούν να ολοκληρωθεί η διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι δεν διεξάγεται δίκη και δεν απονέμεται δικαιοσύνη»
«Αυτό που θέλουμε να μεταφέρουμε ειδικά στις γυναίκες θύματα είναι ότι, όλα τα όργανα της πολιτείας είναι εδώ και έτοιμα να παράσχουν στήριξη όχι με σκοπό την καταδίκη αλλά με σκοπό την απονομή της δικαιοσύνης», ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει στις γυναίκες θύματα η κ. Ευθυβούλου.
Όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους τα θύματα κάνουν πίσω και δεν καταθέτουν εν τέλει ενώπιον της δικαιοσύνης η κ. Ευθυβούλου επισήμανε ότι μετά από έρευνα που διενήργησαν ως υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι πέρα από τις λίγες περιπτώσεις που θύμα και θύτης τα βρίσκουν εν τέλει μεταξύ τους, η πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι άτομα τα οποία ελέγχονται ή εξαρτώνται η σχετίζονται κοινωνικοοικονομικά και συναισθηματικά με το θύμα ή υπάρχουν παιδιά στη μέση.
«Ως υπηρεσία αποφασίσαμε να δούμε ακριβώς αριθμούς και να καταλήξουμε αν όντως οι διαπιστώσεις μας φαίνονται και εκ του αποτελέσματος. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Στους αριθμούς που μας έχει δώσει η αστυνομία διαφαίνεται ότι γύρω στις 3500 χιλιάδες καταγγελίες για βία στην οικογένεια οι 2600 αφορούν γυναίκες και μόνο το 1/3 καταλήγουν στο δικαστήριο και από αυτό το 1/3 η δική μας έρευνα έδειξε ότι τα τελευταία δύο χρόνια 121 περιπτώσεις τα θύματα κυρίως γυναίκες αποφάσισαν ότι δεν θέλουν να καταθέσουν ενώπιον του δικαστηρίου», επισήμανε η κ. Ευθυβούλου.
Μάλιστα επισήμανε ότι με φόντο αυτό το θέμα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες την περασμένη εβδομάδα, ώστε ο καθένας να αναλάβει τον δικό του ρόλο και αρμοδιότητες με προτεινόμενες λύσεις στήριξης του θύματος, σκοπός όπως εξήγησε η αρμόδια είναι να ενθαρρύνονται τα θύματα να προχωρούν σε καταγγελίες και όλες τις σχετικές διαδικασίες με σκοπό να απονέμονται δικαιοσύνη.