Τηλεόραση Ραδιόφωνο
1

Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου που ιδρύθηκε το 1930, από την αείμνηστη Μαρία Ιωάννου, στην Αμμόχωστο. Εκτός από την πνευματική, κοινωνική, καλλιτεχνική και πολιτιστική του δράση έχει επιδείξει μεγάλη προσφορά και στον φιλανθρωπικό τομέα, ειδικά με την Παιδική Εξοχή που λειτουργεί στην Αγία Νάπα προ της εισβολής. Το Σάββατο 24 Ιουνίου διοργανώνεται εκδήλωση για στήριξη της Παιδικής Εξοχής.

Συγκεκριμένα, η Παιδική Εξοχή αποτελεί ένα τεράστιο χώρο με ωραίες εγκαταστάσεις στην παραλία δίπλα στο λιμανάκι όπου φιλοξενούνται κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες παιδιά με ειδικές ικανότητες από Ευαγή Ιδρύματα. Στον ίδιο χώρο, φιλοξενήθηκαν επίσης παιδιά από το Τσέρνοπιλ και από την Ηλεία ενώ συνολικά μέχρι και σήμερα έχουν φιλοξενηθεί πέραν των 20,000 παιδιών.

Έργο ζωής

Η λειτουργία της Παιδικής Εξοχής είναι έργο ζωής του Λυκείου των Ελληνίδων Αμμοχώστου από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Ο χώρος συντηρείται και λειτουργεί με εισπράξεις από διάφορες εκδηλώσεις του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου καθώς και από φιλανθρωπικές εισφορές φίλων του Λυκείου.

Ενόψει των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, λόγω της πανδημίας, οι ανάγκες συντήρησης είναι τεράστιες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λειτουργία και η συνέχιση του φιλανθρωπικού της έργου.

 

1

Εκδήλωση υπό την αιγίδα της Αννίτας Δημητρίου

Ως εκ τούτου διοργανώνεται Φιλανθρωπική Εκδήλωση στη Λεμεσό υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου, στο σπίτι της Προέδρου του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, Μαρίας Θωμαΐδου, το Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 από τις 6:30 - 9:30 μ.μ. με παρουσία μελών του Λυκείου Ελληνίδων αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου για ενίσχυση του ταμείου της Παιδικής Εξοχής.

Το ιστορικό Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου

Τα σχολεία που λειτουργούσαν το 1930 στην Αμμόχωστο ήταν η Α΄ Αστική Σχολή Αγίου Νικολάου, η Β΄ Αστική, το Μαντζούρειον που το έκτισαν με δωρεάν του αείμνηστου Ν. Μαντζούρα, ή άλλως πως το Σχολείο του Κούμα, και φυσικά το Παρθεναγωγείο της Αρσακειάδας Ελένης Χατζηπέτρου απέναντι από το ξενοδοχείο Όλυμπος, στην 28ης Οκτωβρίου.

Εκεί δίδασκε και η Μαρία Ανδρέου μαζί με την Ελένη Χατζηπέτρου και την Περσεφόνη Παπαδοπούλου, δύο άριστες παιδαγωγούς.

Η Ελένη Χατζηπέτρου ίδρυσε το 1906 τον Φιλόπτωχο Σύλλογο στον οποίο η Μαρία Μιχ. Ανδρεου ήταν Γραμματέας. Όταν η Μαρία Ανδρέου παντρεύτηκε τον έμπορο Παναγιώτη Ιωάννου και πια δεν μπορούσε να εξασκήσει το επάγγελμα της δασκάλας, σύμφωνα με τη νομοθεσία, σκέφτηκε να ιδρύσει το Λύκειον Ελληνίδων κατά το πρότυπο του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών που ίδρυσε η Καλλιρόη Παρέν το 1911.

«Οι γυναίκες κάμνουν καφενείο»

Η αγγελία ξάφνιασε. Κεραυνός εν αιθρία. «Οι γυναίκες κάμνουν καφενείο». Πράγμα φυσικά απαράδεκτο κατά τα ήθη της εποχής.

Η Μαρία Ιωάννου όρισε σαν σκοπό του Λυκείου την ανάπτυξη της γυναίκας, πνευματική, καλλιτεχνική, κοινωνική, εθνική. Το ανέβασμα της γυναίκας στον ουρανό του Πολιτισμού με λίγα λόγια. Στόχος ήταν να βγει η γυναίκα από το σπίτι της, όπου ήταν κλεισμένη μερόνυχτα για να ανατρέφει μόνο τα παιδιά της και να εκτελεί τα συζυγικά της καθήκοντα.

Ανοίγεται λοιπόν από εκείνη την περίοδο ένα μεγάλο κεφάλαιο για τη γυναίκα της Αμμοχώστου, που το δέχεται με ενθουσιασμό.  Κυρίες της πόλης και νεαρές κοπέλες γίνονται αμέσως μέλη του Λυκείου.

Παιδική Εξοχή στην Αγία Νάπα

Το 1971 κτίστικαν τα υποστατικά της Παιδικής Εξοχής στην Αγία Νάπα. Σήμερα φιλοξενούνται παιδιά από τις Παιδικές Στέγες και παιδιά από προβληματικές οικογένειες που υποδεικνύονται από το Γραφείο Ευημερίας. 

Μετά πραξικόπημα και την εισβολή ιδρύεται η Συντονιστική Επιτροπή Γυναικείων Σωματείων και για ένα μήνα το Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου είναι το Κέντρο τροφοδότησης των ξεριζομένων από Κερύνεια, Μόρφου, Καρπασία.

Μαζεύεται ρουχισμός και τρόφιμα. Διαμοιράζεται καθημερινά φαγητό στους κατατρεγμένους, διαμοιράζεται ένδυση και υπόδηση.  Ένα μελισσολόϊ από μέλη του Λυκείου, του Φιλοπτώχου Συλλόγου, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας, της Κοινωνικής Μέριμνας, του Ερυθρού Σταυρού δίνουν φροντίδα στους πρόσφυγες της Α’ εισβολής ώσπου στις 14 Αυγούστου 1974 τρομαγμένοι και κατατρεγμένοι τον δρόμο της προσφυγιάς παίρνουν και οι Αμμοχωστιανοί.

Όταν καταλάγιασε λίγο η αγωνία αρχές του 1975, η Κλαίρη Αγγελίδου με την Ιουλία Τουμαζή κάλεσαν 6-8 μέλη του Λυκείου Ελληνίδων στο ξενοδοχείο «Κούριο» στην Λεμεσό. Έγινε παράκληση στον Σύνδεσμο Κυριών Λεμεσού να τους επιτραπεί να συναντιόνται στην Παιδική του Στέγη. Έτσι ξαναστήθηκε το Λύκειο. Η Κίκα Πραστίτη έφερε τυχαία στην τσάντα της ένα κατάλογο μελών. Άρχισε ο εντοπισμός σιγά – σιγά των μελών του Λυκείου και αναστήθηκε από την τέφρα το Λύκειο πιο δυνατό. Ένα παράρτημα στη Λάρνακα το 1979, ένα παράρτημα στη Λευκωσία το 1988. Ένα παράρτημα στο Παραλίμνι το 2007. Το Λύκειο πρωτοστατούσε και πάλι.

Η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Το Λύκειον Ελληνίδων Αμμοχώστου βραβεύεται από την Ακαδημία Αθηνών το 1987 για όλη την προσφορά του, ιδιαίτερα όμως για την προσφορά του μετά την προσφυγιά, για τον αγώνα επιβίωσης και συνέχισης του πολυδιάστατου έργου μέσα στις τόσες αντιξοότητες.

Το κτίριο του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο Βαρώσι. Οι κατακτητές ούτε την επωνυμία του δεν αντέχουν να βλέπουν και μετά το παράνομο άνοιγμα δρόμων στη σκλαβωμένη πόλη κάλυψαν τις ελληνικές επιγραφές χωρίς όμως να καταφέρουν να κρύψουν την φωτεινή ιστορία του.

 

1